Střelcův sendvič
(Z pořadu BBC2: "Dvě dámy při těle" - "Zvěřina", TV Spektrum, červen 2001)
Střelcův sendvič - je šiška sendvičového chleba, plněná hovězím rumpsteakem a vynikajícími houbami např. lesními žampiony. Rumpsteak se sice zdá být drahá záležitost, ale když uvážíme kolik lidí tím nakrmíme a když nakonec ještě tento sendvič porovnáme se sendviči, které se prodávají a stojí 2-3 libry a je to nic moc, tak na tom vyděláme.«
(Clarissa Dickson Wright, anglická populární kuchařka, autorka kuchařek, 2003)
Suroviny:
  • sendvičový chléb nebo malý bochník chleba
  • hovězí svíčková
  • houby např. žampiony
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo, máslo

    Postup přípravy:
  • Nejdříve bochník chleba na jednom konci ukrojíme a střídku pečlivě vydlabeme, odkrojený konec si schováme napotom.
  • Teď si připravíme kvalitní steak, prot musíme pánev pořádně rozpálit, protože chceme, aby zůstal uvnitř šťavnatý.
  • Zásada: - snažme se proto sehnat jen to nejlepší maso.
  • Velký plátek masa vhodíme na rozpálenou pánev a asi tak minutku po každé straně orestujeme, není nic horšího než přepečený steak, není šťavnatý a je taky příšerně tuhý, že se ani nedá jíst.
  • Správný steak musí být červený, trochu krvavý.
  • Otočíme ho na rožni a uděláme na něm krásnou mřížku, také není dobré solit maso předem (!), sůl vytáhne všechnu krev,maso pustí šťávu.
  • No až když je steak hotový okořeníme, odložíme ho stranou a necháme koření vsáknout.
  • Zatím si připravíme houby (žampiony):
  • Jejich kloboučky vcelku podusíme na másle, nikdy je raději houby neloupeme, maximálně je otřeme vlhkým hadříkem, když je na nich třeba bláto, ta slupka je na nich přece to nejchutnější.
  • Tak a teď můžeme plnit bochník.
  • Vezmeme steak a strčíme ho dovnitř bochníku a potom nacpeme kolem něho hlavičky hub.
  • Pěkně jednu po druhé a při tom se snažíme nabrat co nejvíce šťávy.
  • A nakonec přiklopíme odkrojené "víčko" z bochníku.
  • Ještě před tím vydlabeme trochu i střídku z víčka - patky chleba a vytřeme s ní zbytek šťávy na pánvi.
  • Je to černé, ale přidáme to tam a pak uzavřeme víčkem.
  • Celý naplněný bochník zabalíme např. do papírové utěrky a papíru, který nepropouští tuk, třeba papír na pečení nebo pauzovací či pergamenový papír, nejdostupnější bude asi alobal.
  • Teď si vezmeme dlouhý provázek a ten balíček ještě převážeme, pak ho trochu stlačíme, položíme na prkýnko a zatížíme těžkým hrncem s vodou.
  • Necháme zatížené asi šest hodin, aby se při tom všechno spojilo a lahodné vůně se promísily.
  • Nakrájíme a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]