Thajské restované žampiony s oříšky kešu
(Thomas Robson:"Entreé to Asia", z knihy receptů ze stejnojmenného kanadského televizního seriálu, str.49, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1/4 šálku zeleninového nebo slepičího vývaru případně vody
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé zelené chilli papričky
  • 3 lžíce (45 ml) rostlinného oleje
  • 2 plechovky (400 ml) žampionů, scezených a rozpůlených, případně napůl s čerstvými žampiony
  • 1/2 šálku (125 g) syrových oříšků kešu (nebo loupané spařené mandle - DDK)
  • 2 lžíce škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody

    Postup přípravy:
  • V malé misce smícháme sůl, bílý pepř, rybí omáčku a vývar.
  • Připravíme si všechny ostatní zbývající suroviny do misek na stůl, abychom je měli pohotově při ruce.
  • Předehřejeme wok nebo fritovací pánev na středně silném ohni, přilijeme olej a jen o malinko později nasypeme do oleje kešu oříšky (osušené mandle), které rychle osmahneme do zlatohněda.
  • Pak je rychle a pečlivě všechny z oleje vyjmeme a uložíme stranou.
  • Do uprázdněného woku přidáme česnek a chilli papričky, které během několika vteřin osmahneme, jen aby se rozvinula jejich vůně.
  • Přidáme žampiony a také je osmahneme během 1 až 2 minut.
  • Přidáme směs vývaru s rybí omáčkou a směs uvedeme do varu.
  • Teď do pánve vrátíme osmahnuté oříšky, promícháme, zahustíme ve vodě rozmíchaným škrobem, ozdobíme zelenou cibulkou (pažitkou) a podáváme.

    Poznámka DDK: - doporučuji jako přílohu jasmínovou rýží. Pokrm je neskutečně rychlý a fantasticky dobrý!

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]