Thajské restované žampiony s oříšky kešu
(Thomas Robson:"Entreé to Asia", z knihy receptů ze stejnojmenného kanadského televizního seriálu, str.49, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
1 lžička soli1/2 lžičky bílého pepře1 lžíce rybí omáčky1/4 šálku zeleninového nebo slepičího vývaru případně vody3 stroužky česneku2 malé zelené chilli papričky3 lžíce (45 ml) rostlinného oleje2 plechovky (400 ml) žampionů, scezených a rozpůlených, případně napůl s čerstvými žampiony1/2 šálku (125 g) syrových oříšků kešu (nebo loupané spařené mandle - DDK)2 lžíce škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
Postup přípravy:V malé misce smícháme sůl, bílý pepř, rybí omáčku a vývar.Připravíme si všechny ostatní zbývající suroviny do misek na stůl, abychom je měli pohotově při ruce. Předehřejeme wok nebo fritovací pánev na středně silném ohni, přilijeme olej a jen o malinko později nasypeme do oleje kešu oříšky (osušené mandle), které rychle osmahneme do zlatohněda.Pak je rychle a pečlivě všechny z oleje vyjmeme a uložíme stranou.Do uprázdněného woku přidáme česnek a chilli papričky, které během několika vteřin osmahneme, jen aby se rozvinula jejich vůně.Přidáme žampiony a také je osmahneme během 1 až 2 minut. Přidáme směs vývaru s rybí omáčkou a směs uvedeme do varu.Teď do pánve vrátíme osmahnuté oříšky, promícháme, zahustíme ve vodě rozmíchaným škrobem, ozdobíme zelenou cibulkou (pažitkou) a podáváme.
Poznámka DDK: - doporučuji jako přílohu jasmínovou rýží. Pokrm je neskutečně rychlý a fantasticky dobrý!
ZPĚT do kapitolyHOME