"Pain perdue" - tudorovský toast - Pain Perdue / French Toast
(Adapted by Roz Deny:"The Tudor Kitchens Cookery Book", print from Royal Library, Archival material, anglická kuchyně)
"Pain perdue" - ve Francii znamená doslova "zapomenutý chléb". Proč? Za chvíli poznáme, že tento recept je návodem jak chutně využít zbytky staršího, poněkud tvrdšího francouzského chléba (bagety, veky). Nakrájené proužky z krajíčku bagety namáčíme do žloutku a ty pak osmažené v oleji získají výbornou chuť a mnohem zlatavější barvu, než když použijeme celá vejce. Takto opečené toasty můžeme podávat i posypané cukrem, jak uvádí J. Austin v tudorovského receptu v publikaci ""Two Fifteen Century Cookery Books, 1888"- Payn Purdeuz", nebo je můžeme zkusit při snídaní s medem, zavařeninou a skořicí. Jsou také velmi delikátní se slaninou a žampióny, zejména když si chystáme doma v poklidu víkendovou snídaní.
Suroviny:
  • 4 krajíčky chleba, bez kůrky
  • 3 žloutky
  • větší špetka soli
  • 25 g másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
    Pro podávání: moučkový cukr, džem nebo med, mletá skořice (není nutná)


  • Postup přípravy:
  • Rozkrájíme krajíčky toastového chleba na proužky široké asi na tři prsty.
  • V misce rozmícháme žloutky se solí a lžící vody, aby se lépe nasákly do proužků bílého chleba.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a když je již tuk hodně horký, ponoříme připravené proužky postupně do směsi se žloutkem.
  • Dbáme, aby byly dobře obalené ze všech stran.
  • Pak je vkládáme na pánev do rozehřátého oleje a pečeme dozlatova - jedenkrát obrátíme.
  • Hotové toasty udržujeme teplé po celou dobu co smažíme zbývající krajíčky.
  • Podáváme teplé, posypané cukrem a lehce poprášené mletou skořicí.
  • Jsou také dobré s medem a zavařeninou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]