Lavaš - Khoubz Markouk nebo Lavash Mountain Bread
(Gruzínská kuchyně, zařazeno duben 2004)
Lavash (lavaš) - je tenká placka připravovaná z pšeničné mouky, vody, kvasnic a soli. Slouží jako populární chléb ve východních oblastech Středomoří, Iránu a na Kavkaze. Tradičně je zde připravována na stěnách rozpálené hliněné peci "tannur" (tona aj.) zapuštěné do země. Je podobná většímu a tenčímu indickému chlebu "chapati", vhodná k plnění a zabalení např. osmahnutým špenátem, jemně nasekanými rajčaty a strouhaným sýrem nebo potřená směsí olivového oleje (1 šálek), nasekaného česneku ( 2 lžíc), černého pepře (1 lžíce) a soli podle chuti. Ochucené placky jsou pak opečeny na suché pánvi nebo v troubě dozlatova. Můžeme je podávat ke šašliku, kebabu nebo s některou dip-omáčkou, případně jen prostě potřenou máslem a džemem.
Suroviny:
Lavaš - kavkazký chléb
  • 1 balíček droždí (2 lžíce)
  • 1 1/2 šálku teplé vody
  • 1 lžíce cukru (můžeme vynechat)
  • 1-2 lžice soli
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky celozrnné žitné mouky (nebo také hladkou)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 šálku pražených sezamových/makových semínek

    Postup přípravy:
  • Do přiměřeně velké mísy s teplou vodou rozdrobíme kvasnice a necháme je rozpustit.
  • Přidáme sůl a promíchané prosáté mouky, vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku.
  • Pak těsto hněteme až je hladké a elastické, což trvá asi 8 až 10 minut.
  • Z těsta uděláme kouli a umístíme ji v tukem vymazané míse a její povrch pomažeme tukem a z zakryjeme utěrkou a počkáme až nakyne na dvojnásobek původního objemu (trvá to asi 30 minut).
  • Těsto rozdělíme na 8 dílů; každý z těchto dílů rozválíme na mírně pomoučené pracovní desce na placku o průměru 23 cm.
  • Placky klademe na pečící plech, povrch propícháme vidličkou a mírně zvlhčíme poprášením vodou.
  • Povrch posypeme sezamovými semínky nebo mákem nebo jejich kombinací.
  • Pečeme při 200 °C po dobu 4-6 minut, až jsou placky suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky.
  • Pak je můžeme bledší stranou nahoru ještě vložit na chvíli pod gril, aby pěkně zhnědly.
  • Placky "lavaš" udržujeme poskládané na sebe v chladu a na suchém místě.
  • Před použitím je jen mírně pokropíme vodou, podáváme je s polévkou, sýrem apod.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]