Voňavý chléb s paprikou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 914, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)

Suroviny:
  • 450 g hrubé mouky, prosetá
  • 60 g sušených (nebo 5 ks čerstvých - DDK) rajčata
  • 1 malá červená a 1 malá zelená paprika, bez semínek a oloupeme
  • 5 lžíc horké vody (na oživení sušených rajčat)
  • 2 lžičky sušeného droždí, na kvásek
  • 1 lžička moučkového cukru, na kvásek
  • 150 ml vlažné vody na kvásek
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 150 ml nízkotučného neslazeného jogurtu
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 1 lžíce olivového oleje

    Postup přípravy:
  • Troubu nebo gril rozehřejeme na 230 - 250°C.
  • Papriky zbavené semínek opečeme na plameni plynového sporáku nebo pod grilem až jsou černé na povrchu, pak je zapaříme v sáčku a nebo pod tekoucí vodou a oloupeme.
  • Oloupanou očištěnou dužinu nakrájíme.
  • Sušená nebo rozpůlená čerstvá rajčata přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat.
  • Pokud použijeme čerstvá rajčata, tak je po 30 vteřinách vyjmeme, oloupeme, překrojíme na menší kusy a vrátíme zpět louhovat.
  • Mezitím uděláme kvásek z droždí cukru a vlažné vody a necháme ho 10-15 minut vzejít.
  • Do mísy přesijeme mouku, přidáme 1 lžičku sušeného rozmarýnu, uprostřed mouky uděláme důlek a do něho nalijeme droždí.
  • Přidáme rajský protlak, rajčata s částí nebo celým množstvím louhované tekutinu (podle viskozity těsta), nakrájené papriky, jogurt a polovinu uvedeného množství soli.
  • Umícháme hladké těsto, které pak hodíme na vál a ještě 3-4 minuty intenzivně válíme, až je hladké a elastické.
  • Vypracované těsto vložíme do moukou vysypané mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 40 minut vykynout až zdvojnásobí svůj původní objem.
  • Těsto znova prošťouchneme (srazíme) a vytvarujeme ve formě do kulaté placky o průměru asi 23 cm.
  • Dřevěnou lžící uděláme dolíčky v povrchu a necháme ještě stát 30 minut k nakynutí.
  • Pak pomažeme olejem a posypeme zbytkem (1 lžíce) rozmarýnu a solí.
  • Pečeme v předehřáté troubě (230-250°C) po dobu 35-40 minut, necháme chládnout asi 10 minut a pak teprve vyjmeme z formy.
  • Chléb položíme na mřížku a po úplném vychladnutí ho rozkrájíme a podáváme s polévkou nebo křupavým salátem
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]