Indické trojúhelníčkové chlebíčky "paráty"
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených jídel z celého světa", str. 127, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)

Suroviny:
  • 90 g hrubé celozrnné pšeničné mouky
  • 90 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • olej na vymazání nádoby
  • 750 ml vlažné vody

    Postup přípravy:
  • V míse smícháme mouku a sůl, přidáme lžící oleje, vlažnou vodu a umícháme jemné těsto, případně můžeme přidat další vodu pokud je to třeba.
  • Směs zpracujeme na pomoučeném vále na hladké těsto, přikryjeme a necháme 30 minut odležet.
  • Pak těsto znova prohněteme a rozdělíme na 6 dílů.
  • Z každého dílu vytvoříme bochánek, ze kterého vyválíme placky o průměru asi 15 cm, které potřeme olejem.
  • Placku vždy dvakrát přeložíme a vytvoříme tak trojúhelník s výškou asi 18 cm.
  • Pokud je to nutné, poprášíme trojúhelníky moukou.
  • Pečeme na pánvi s těžkým dnem potřeným olejem, kterou před tím rozpálíme.
  • Na pánev dáváme postupně 1 až 2 paráty a smažíme je 1 až 1,5 minuty.
  • Každý trojúhelník potřeme lehce olejem, obrátíme a smažíme i na druhé straně asi 1,5 minuty, až jsou propečené.
  • Hotové páráty dáváme na talíř, přikryjeme fólií nebo dáme mezi dvě utěrky, aby nevychladly.
  • Stále pečeme další a před každým dalším vždy potřeme pánev olejem.
  • Když se moc nafukují stlačíme je ke dnu pánve plochým nožem.
  • Paráty je možno dělat do zásoby, pak je zabalíme do fólie a asi 15 minut před podáváním ohřejeme v troubě.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]