Bílé pečivo - jsou výrobky jako rohlíky, žemle, sendvičové veky, banketky, croissanty a obdobné výrobky připravované z různých druhů mouky. Většina druhů bílého pečiva se využívá pro přípravu sendvičů rychlého a jednoduchého stravování, jako např. obložených chlebíčků, plněných housek -"macdonaldů", mexických "tacos" aj. Plní se, nebo jen pokrývají různými druhy mas, sýrů, zeleniny, ovoce či pomazánkami a dalšími jedlými ozdobami.» "To byste nevěřili jaká pěkná práce je tohle pečení housek a zvlášť pečení chleba. Můj nebožtík dědeček měl pekařství, tak já to znám. Totiž abyste věděli, při dělání chleba máte dvě nebo tři větší a skoro posvátná tajemství. První tajemství je, když se zadělá kvásek; ono se to nechá stát v díži, a teď se tam pod víkem děje taková skrytá přeměna: musíš čekat, až se z mouky a vody stane živý kvas. Pak se zadělá těsto a mísí kopistem; to zas vypadá jako náboženský tanec nebo co. Potom se to zakryje plachtou a nechá se těsto vykynout; to je druhá tajemná přeměna, jak se to těsto velebně zvedá a kyne, a ty nesmíš zvednout plachtu, abys zvědavě nakoukl, - já vám řeknu, to je tak krásné a divné jak těhotenství. Já měl vždycky dojem, že ta díže je něco ženského. A třetí tajemství je samo pečení, to, co se z toho měkkého a bledého těsta stane v peci, ježišmarjá, když pak vyndáte takový zlatý a brunátný pecen, a on voní, že ani malé dítě nemůže skvostněji vonět, to je takový div - já myslím, že by se při těch třech proměnách mělo v pekárnách zvonit, tak jak zvoní v kostele při pozdvihování."«(Karel Čapek: "Povídky z druhé kapsy - Jehla", Čs. spisovatel, edice Spirála, Praha 1967)
»Maminka dala Fanynce přesné příkazy k nákupům na polední přesnídávku. "Vezmi si z puklého hrníčku osm centů a přineseš čtvrt bochníku židovského žitného chleba a hleď, aby byl čerstvý. Potom si vezmi pěťák, zajdi k Sauerweinovi a požádej ho o konec jazyka za pěťák." "Ale na to musí mít člověk u něho vočko, jinak to od něho nedostaněš." "Řekneš mu, že maminka vzkazuje," trvala Katy pevně na svém. Zamyslila se nad něčím. "Tak nevím, máme-li koupit za pět centů cukrových bochánků, nebo hodit ty peníze do pokladničky. . ." Ale maminko je sobota. Celý týden říkáš, že v sobotu si můžeme dopřát sladkého moučníku." "Dobrá. Kup je." Malé židovské lahůdkářství bylo plné křesťanských zákazníků, nakupujících židovský žitný chléb. Dívala se pozorně na prodavače, jak jí dával její čtvrtku do papírového sáčku. S tou báječnou křuplavou a přece křehkou kůrkou a se zamoučeným spodkem to byl určitě ten nejbáječnější chléb na světě, pomyslila si. Ovšem dokud byl čerstvý. K Sauerweinovi vešla s nechutí. někdy býval s tím koncem jazyka docela ochotný, ale jindy zas nebyl. Krájený jazyk za pětasedmdesát centů za libru byl jenom pro bohaté. Když však byl už skoro vykrájen a prodán, mohl člověk dostat ten hranatý konec za pouhý pěťák, měl-li ovšem u pana Sauerweina "očko". Na samém konci už ovšem mnoho jazyka nezbývalo. Byla to většinou jen drobné měkké kůstky, chrupavky a šlachy s pouhou vzpomínkou na maso.«(Betty Smith, 1904-1972, americká spisovatelka: "V Brooklynu roste strom", Práce Praha, 1970) Odkazy na některé související internetové stránky:Domácí pekárny - je česká i-stránka specielně zaměřená na domácí pekárny. Najdeme zde recepty, rady, doporučované postupy, získané praktické zkušenosti přímo s jednotlivými typy prodávaných domácích pekáren. Můžeme se seznámit s aktuálními zajímavostmi týkajícími se pečení chleba i jiného pečiva v těchto zařízeních nebo požádat o radu další zúčastněné v diskusní rubrice. ABM Recipes (I) - automatickým strojem pečené chleby ABM Recipes (II) - automatickým strojem pečené chleby All Bread Recipes Lots of Bread Recipes
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME