Zapečené smetanové brambory
(Petr Stupka v příloze časopisu "Zahrádkář", duben 2010, česká kuchyně)Zapečené smetanové brambory - jsou dokladem toho, že i z této "obvyklé" a všem dostupné suroviny a surovin můžeme připravit výborný samostatný pokrm nebo přílohu k pečeným masům i drůbeži. V tomto receptu zajímavá přítomnost spařených listů špenátu.
Suroviny pro 2 osoby:8 menších omytých a oloupaných brambor (nové brambory není třeba loupat)200 g spařených špenátových listů2 stroužky česneku, nasekanésůl a pepř podle chutimáslo na vytření pekáčku1 kelímek smetany ke šlehání150 g strouhaného plísňového nebo jiného hodně aromatického sýra1 lžíce strouhankykyselou smetanu na ozdobučerstvě nasekané bylinky na posypání pokrmu na talířích
Postup přípravy:Brambory nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky.Plátky brambor promícháme se spařenými listy špenátu a nasekanými stroužky česneku.Vše nezapomeneme opatrně podle chuti osolít a opepřit.Směs narovnáme do máslem vymazaného pekáčku nebo formy.Ve vyhřáté troubě zapékáme 40 minut při teplotě 180°C.V polovině pečení brambory zalijeme směsí jednoho kelímku smetany na šlehání a 150 g strouhaného aromatického sýra spolu s jednou lžící strouhanky.Na závě zapečení brambor až dozlatova porce na talíři dozdobíme kysanou smetanou a čerstvými nasekanými bylinkami.
ZPĚT do kapitolyHOME