Italský bramborový salát
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 755, Columbus Praha 2000, itaslká kuchyně)Italský bramborový salát - neboli "brambory s italskou zálivkou" je pokrm, který obsahuje všechny lahodné suroviny italského jihu: olivy, rajčata a olivový olej. Na rozdíl od našich zvyklostí je výhodné pro tento recept použít "moučnaté" brambory, i když je nebezpečí, že se při nepozorném vaření rozpadají. Na druhé straně zase báječně vstřebávají použitou zálivku s olivovým olejem. K její přípravě nešetříme a použijeme prvotřídní panenský olej, který bramborům dodá pravou středomořskou chuť s vůní zralých oliv. Salát je výtečný teplý i studený.
Suroviny pro 4 osoby:750 g menších moučnatých brambor1 šalotka, nasekaná2 rajčata, na klínky4 lžíce panenského olivového oleje1 lžíce čerstvé bazalky, nasekanésůl
Na italskou zálivku:1 rajče oloupané, nadrobno nasekané4 černé olivy, vypeckované1 lžíce vinného octa1 stroužek česneku, rozetřenýsůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:Oloupané brambory vaříme 15 minut nebo doměkka v hrnci s osolenou vroucí vodou.K scezeným rozpůleným bramborům (záleží na velikosti) přidáme šalotku a rajčata.Bramborovou směs v míse přelijeme italskou zálivkou (příprava viz níže) a důkladně promícháme.Salát přemístíme na servírovací talíře a posypeme bazalkou.
Příprava italské zálivky:Všechny přísady dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepeme. Po chvilce stání zálivku použijeme.
ZPĚT do kapitolyHOME