Bramborové nudle s houbovou omáčkou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.817, Columbus Praha 2000)Bramborové nudle - i když tyto jsou z jiného konce světa, budou nám hodně připomínat naše šlížky, šuperlíky či rejpulce apod. Brambory zde použijeme k přípravě "nudlového těsta", které pak nakrájíme a uvaříme. Tyto nudle jsou podávána se slaninou a houbovou omáčkou. Těsto si můžeme udělat dopředu. Když pak nudle zabalíme a uchováme v chladničce, můžeme je přechovávat až 24 hodin.
Suroviny:450 g brambor, nakrájených na kostky225 g hladké mouky1 vejce1 lžíce mlékasůl a pepř
petrželka na ozdobu
Na omáčku:1 lžička rostlinného oleje1 nasekaná cibule1 rozetřený stroužek česneku125 g žampiónů, na plátky3 uzené plátky slaniny, nakrájené50 g nastrouhaného parmezánu300 ml plnotučné smetany2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup přípravy:
Brambory vaříme ve vodě po dobu 10 minut, nebo dokud se řádně neprovaří. Necháme okapat a pak je rozmačkáme na hladkou kaši. Do kaše přidáváme vejce, mouku a mléko. Podle chuti osolíme a opepříme a vymícháme tužší těsto. Na lehce pomoučené pracovní desce (válu) rozválíme těsto na dlouhý tenký váleček, který rozkrájíme na 2,5 cm dlouhé kousky. Osolenou vodu přivedeme do varu a vhodíme tam připravené kousky a vaříme 3-4 minuty. Konec snadno poznáme; uvařené nudle vyplavou k hladině.
Nudle necháme okapat na sítu a uložíme je do předehřáté mísy, přelijeme omáčkou /viz níže) a promícháme. Nakonec ozdobíme petrželkou a podáváme.
Příprava omáčky:
V pánvi ohřejeme olej a osmahneme cibuli a česnek asi během 2 minut. Přidáme žampióny a slaninu. Smažíme dalších 5 minut pak vmícháme sýr, smetanu a petrželkou a okořeníme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME