Bramborová paštika pečená se sýrem
(Maryna Klimentová, Svatopluk Štampach:"Pochoutky z brambor", s. 77, Avicena Praha, 1986, anglická kuchyně)
Suroviny:400 g vařených brambor rozmačkané na kaši50 g másla30 g hladké mouky1 šálek mlékasůl a pepř2 stroužky česneku, nasekané nadrobno1 středně velká cibule, jemně nasekaná30 g másla, rozpuštěné100 g strouhaného tvrdého sýra
Na zdobení: rajčata, ředkvičky, petrželka aj.
Příloha: pečená, grilovaná masa, vařené drůbeží maso
Postup přípravy:
Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou zředíme a rozvaříme s mlékem na hustou "bešamelovou omáčku". Osolíme, přidáme česnek, cibuli, vmícháme kaši z uvařených brambor a polovinu nastrouhaného sýra. Do vymazaného kastrolu položíme na dno kolo vystřižené s papíru na pečení a kastrol naplníme bramborovou směsí a necháme přes noc v chladničce vychladit. Druhý den vyklopíme bramborovou směs na kulatou ohnivzdornou mísu (např dělitelnou dortovou formu), papír sejmeme, povrch potřeme rozpuštěným máslem a posypeme druhopou polovinou strouhaného sýra. Pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 180°C - dokud povrch není zlatavě zabarven. Při podávání k různému masu porce ozdobíme rajčaty, ředkvičkami, petrželkou aj.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME