Estonský bramborový salát s červenou řepou
("Estonian Cuisine", národní recept zařazen do DDK při příležitosti přijetí země do EU, květen 2004, estonská kuchyně)
Estonsko - bylo přijato do EU současně s Českou republikou a dalšími kandidátskými zeměmi dne 1. května 2003. V Evropském parlamentu bude zemi zastupovat 6 poslanců a v ministerské Evropské radě budou zasedat 4 zástupci. Tento salát obsahuje vařenou červenou řepu, jejíž sladká chuť velmi dobře ladí se slanou chutí slanečka a naložených sladkokyselých okurek.
Suroviny pro 10 až 12 osob:700 g vařené červené řepy400 g vařených brambor200 g vařené karotky1 středně slaný slaneček (můžeme vzít uzenáče)1 - 2 naložené sladkokyselé okurky2 jablka200 g pečeného vepřového nebo vařeného hovězího masa2 - 3 vejce uvařená natvrdo600 ml kyselé smetanysůl podle chuti1 lžička hořčicetrochu cukru dle chutijarní cibulka na ozdobení
Postup přípravy:
Oloupeme brambory i řepu, ostrouháme mrkev a jablka zbavíme slupky. Rybu nakrájíme na kousky - filety. Z filet odstraníme kůži a zbavíme je i těch nejmenších kostiček. Kromě vajíček všechno nakrájíme na malé kostky. Smícháme kyselou smetanu, s hořčicí, solí, cukrem a tak připravíme zálivku. Se zálivkou smícháme i všechny ostatní suroviny a směs uložíme zakrytou do chladničky na jednu až dvě hodiny. Pokrm vyjmeme až před podáváním. Salát navršíme na mísu nebo talíř a povrch posypeme jemně nasekanými vejci a ozdobíme jarní cibulkou.
ZPĚT do kapitolyHOME