Mexický bramborový salát s "gaucamole"
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 735, Nakladatelství Columbia Praha, 2000, mexická kuchyně)Gaucamole - je mexický název pro rozdrcené zralé avokádo s různými přísadami. Přestože slovo avocado se používalo v angličtině už od 17. století, název zelené avokádové pasty gaucamole se objevil teprve začátkem 12. století. Název je odvozen od dvou slov aztéckého jazyka "náhuatl": ahuacatl (varle), které Aztékům avokádo připomínalo tvarem, a molli (omáčka). Původně se omáčka podávala jako dip k různým předkrmům, ale dnes je velmi populární a vyskytuje v mnoha variantách a má spoustu dalších použití. Je součástí mnoha salátů, základem dresinků a doplňkem mnoha jídel (např. nachos - kukuřičných chipsů přelitých horkým taveným ostrým sýrem, tamales - jídlo balené v kukuřičné slupce nebo v nouzi v pergamenu naplněné hustým kukuřičným těstem a masitou nebo jinou náplní, fajitas - specialita z hovězího masa). Dužina avokáda snadno tmavne okysličováním, můžeme tomu údajně (dle M. D. Klímy) zabránit zahrabáním pecky z rozmačkané guacamole, kterou pak před podáváním vyndáme. Také pomůže okyselení směsi citrónovou šťávou. V kyselém prostředí oxidace probíhají mnohem pomaleji, což je nejpoužívanější ochrana proti zhnědnutí u ovocných a zeleninových salátů.
Suroviny:
Na guacamole:1 avokádo1 lžička oleje1 lžička citrónové šťávy1 stroužek česneku, rozetřený1 cibule, nasekaná
Na vlastní salát4 velké brambory, na silnější plátky2 velká rajčata na plátky1 zelená chilli paprička, bez semínek na plátky1 žlutá paprika, bez semínek a na plátky
Na ozdobení:2 lžice čerstvé koriandrové natě (nebo petrželové natě - DDK)sůl a pepřcitrónové klínky na ozdobu
Postup přípravy:
Příprava "guacamole":
Avokádo podélně rozkrojíme a obě půlky proti sobě mírně pootočíme a tím uvolníme od pecky. Vyjmeme pecku, která zůstane uchycená obvykle v jednom z dílů avokáda. Lžící podebereme a vydloubneme z obou polovin ovoce dužinu, kterou v misce rozmačkáme dřevěnou vařečkou nebo vidličkou. Přidáme olej, citrónovou šťávu, česnek, cibuli a promícháme. Do směsi zahrabeme pecku a misku přikryjeme fólií, to proto, aby směs neztratila barvu a neztmavla postupným okysličováním.
Příprava vlastního salátu:
Plátky brambor vaříme asi 10 - 15 minut až změknou, necháme okapat a vychladnout. V míse smícháme rajčata s chilli papričkou, žlutou paprikou a bramborami. Guacamole naneseme lžící na bramborovou směs a prosypeme koriandrem (petrželovou natí - DDK), osolíme, opepříme a povrch ozdobíme citrónem, nakrájeným na užší klínky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME