Klouzáky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 190, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:1 kg oloupaných syrových bramborsůl1 vejce100 g hrubé mouky60 g strouhané houskysádlo na omaštění1 cibule na posypání
Postup přípravy:
Očištěné syrové brambory nastrouháme, osolíme a po chvíli slijeme vylouženou vodu. Přimícháme vejce, strouhanku a mouku. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou. Krátce po zavaření je zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Vaříme podle velikosti 8 až 10 minut. Klouzáky vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme dobře okapat, mastíme sádlem s cibulkou a podáváme s kysaným zelím. Jak je zřejmé, klozáky jsou jen krajový název pro malé knedlíčky-nočky ze syrových brambor.
ZPĚT do kapitolyHOME