Valašské podlesníky
(Jaroslav Štika: "Lidová strava na valašsku", sbírka receptů str. 148, Vydavatelství Kneifl Praha, 1997)
Suroviny:1 kg brambortrochu moukymléko1 vejcesůlzelné listy
Postup přípravy:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Potom scedíme škrobovou vodu, přidáme jedno celé vejce, trochu hladké mouky, mléko a sůl. Vymícháme řídké těsto, které tence namažeme na pomaštěné zelné listy a upečeme v rozpálené peci nebo v dobře předehřáté (180-200°C) troubě. Při pečení podlesníky neobracíme! Hned po vytažení z pece/trouby musíme sloupnout zelný list. Na podlesníku zůstane vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť a vůni. Podlesníky po obou stranách mastíme máslem nebo sádlem. Připíjíme mléko, smetanu nebo bílou kávu.
nahoru
Valašské podlistníky
(Z bábinčiných výpisků receptů", Kyjov, Jižní Morava, 1963)
Suroviny:1 kg brambor uvařených ve slupcekyselé mléko podle potřeby2 vejce200 g moukyzelné listy
Postup přípravy:
Brambory oloupeme a rozstrouháme, osolíme, přidáme kyselé mléko a vejce s moukou. Vymícháme řidší těsto. Očištěné a vroucí vodou spařené zelné listy, vespod seřízneme, aby se daly stáčet a do nich těsto zabalíme. Upečeme na plechu v dobře vyhřáté troubě. Po upečení zelné listy sloupneme a podlistníky pomastíme sádlem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME