Bramborák a jeho krajové odlišnosti
(Koření od Antonína,2000 aj. zdroje)Bramborák - je v české kuchyni velmi oblíben a rozšířen. Lidově je nazýván až mazlivě např: "bandorník" nebo "frcábník" u Železného Brodu, "drn" nebo "bandorová nadívajna" v okolí Náchoda, "hanušky" na Kozákovsku, na Valašsku "lata", ve Slezku "babčák", na Klatovsku "báč", v okolí Strakonic "bramborová buchta" a na Slovensku "harula". Podkrkonoší to byly "sejkory", které dělali z těsta ze syrových brambor jako na bramborák, které nalili na plotýnku potřenou kůží od slaniny nebo štětcem namočeným v sádle. Zde je dobře, dokřupava vypekli a upečené mastili sádlem nebo máslem. A jak mě informovala paní Hana Jiroušková, tak v Poniklé se kdysi konaly i "sejkorové bály". Do bramborového těsta mohou být zabalena a zvolna jako řízek usmažena i různá masa např. uzená krkovice aj. Zvláštním druhem jednoduchého bramboráku je tzv. "bramborová láma" (také ZDE) a švýcarské placičky "rösti".
Suroviny pro klasický český bramborák: 1 kg brambor 200 ml mléka 2 polévkové lžíce polohrubé mouky 1 polévková lžíce strouhanky1 vejcesměs koření "Bramborák" nebo majoránka
sůlolej nebo tuk na smažení
Na posypání:zelenina strouhaný sýrbrusinkový kompot
Příloha: kyselé zelí
Postup přípravy:Syrové brambory oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme.Po chvíli z nich přes sítko nebo v utěrce vymačkáme přebytečnou vodu (ale nemusíme!).Nastrouhané brambory dáme do misky, přelijeme horkým mlékem, zasypeme polohrubou moukou a strouhankou.Pak přidáme vajíčko, např. směs koření "Bramborák" nebo majoránku a pokračujeme v následujících variantách podle naší chuti:
- nepřidáváme již nic a tak připravíme "klasický český bramborák", - přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, nebo měkký salám (5 - 10 dkg) a tak připravíme "Krušnohorský bramborák", - přidáme další přísady dle naší chuti a fantazie a připravíme "náš bramborák podle vlastní chuti". Tak například může to být přídavek: - nastrouhané cukety, - najemno nakrájené cibule, - oloupaného a nahrubo nastrouhaného jablka, - nastrouhaného sýru, - strouhané mrkve, - škvarků, slaniny aj.
Vše pak dobře promícháme a dle chuti přisolíme.Těsto nesmí být moc tekuté ani příliš viskózní (husté);viskozitu patřičně upravíme přídavkem mléka nebo mouky.Pak na pánvi s rozehřátým olejem nebo tukem smažíme malé placičky po obou stranách a hned je podáváme.Bramboráčky přizdobujeme zeleninou, sypeme strouhaným sýrem, nebo brusinkovým kompotem např. "krušnohorský bramborák".Podáváme většinou samostatně nejlépe s kyselím zelím, ale občas i jako přílohu k polévkám, k masů, omáčkám apod.
Příprava bramborové slámy"Z většího bramboru nastrouháme co nejdelší hobliny, které se pak osolené rozprostřou na rozpálenou mírně omaštěnou pánev.Za účinku tepla se přítomným bramborovým škrobem jednotlivé vlákna spojí ve zlatavou síťku, která je zajímavou a velmi atraktivní přílohou, např. ke grilovaným masům.Jednou bramborovou síťku na pánvi obrátíme.
Jako příklad můžu uvést přípravu zdravé večeře:V hrnečku rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme a vylijeme již na hotovou placku z bramborové slámy. Vejce necháme zatuhnout a pak to s chutí sníme.Připravíme tak zdravější jídlo tj. bez mouky, majoránky a ani není tolik mastné, pokud použijeme teflonovou pánev.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME