Brambory podle Escoffiera
(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie, příloha týdeníku Naše rodina, Praha 1992, francouzská kuchyně)
Brambory - tak jak je dělal Escoffier, nazývaný "Kuchař králů a král kuchařů", jsou velmi jednoduché a přitom výborné. Lze je podávat ke všem pečeným minutkám nebo třeba jen se ztraceným vejcem či s opečenou uzeninou. Auguste Escoffier se narodil v Villeneuve-Loubet, Alpes Maritimes, blízko Nice ve Francii v roce 1846. Jeho kariéra kuchaře započala v jeho dvanácti letech, když vstoupil do učení v restauraci svého strýce v Nice. Později se stal nejvyhlášenějším kuchařem všech dob. Působil více jak sedmnáct let u anglického královského dvora. Byl poměrně zámožný a vydal mnoho odborných knih. Spoluotevřel několik věhlasných hotelů např. v roce 1898 s famózním švýcarským hotelierem Césarem Ritzem "Hôtel Ritz" v Paříži a v roce 1898 hotel "Carlton" v Londýně a další po celé Evropě. Šéfkuchaři na celém světě považují jeho knihu "Ma cuisine" (Moje kuchyně) za nejlepšího rádce v jejich oboru. Tato kniha vyšla v nákladu několika milionů výtisků. Escoffier zavedl do vysoké francouzské kuchyně jednoduchost, . . . nakonec posuďte sami!
Suroviny: 500 g brambor1 lžíce strouhanky ze střídky veky1-2 stroužky česneku, utřenépetrželka, jemně nakrájená máslo na osmahnutí
Postup přípravy:Kvalitní neloupané brambory uvaříme ve vodě se solí a kmínem. (Méně kvalitní raději vaříme oloupané ve slané vodě.)Necháme je trochu prochladnout, pak je nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky.V kastrole rozpustíme máslo, plátky na něm za stálého míchání mírně opečeme.Pak přidáme strouhanku, kterou po nich rozsypeme.Přidáme utřené stroužky česneku, jemně nakrájenou petrželku.Po promíchání společně ještě chvíli osmahneme a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME