»"Co dím o tom, prv zde nikdy nevídaném pokrmu, jenž zemská jablka zove. Ten pokrm a dar Boží, ačkoliv dobrý, chutný a zdravý, prve ve velké ošklivosti mnozí jej zde měli a smích sobě z něho činili, ba v ústa svá jej vzíti nechtěli, pravíc, že je to svinská strava"«
(František Vavák, milčický rychtář: "Paměti", Léta Páně 1771)
Zemské jablko - je nejstarším českým pojmenováním brambor a pochází ze 17. století. V roce 1667 se píše:"že o svatém Marku se vysazovaly zemský jablka a těm podobné vlašské rostliny". V roce 1654 přivezli studenti první brambory na Slovensko. Za Marie Terezie bylo v letech 1771 a 1772 dovezeno značné množství z Pruska a lidé je nazývali podle Branibor "brambury". Také je názor, že název pochází od lékaře a přírodovědce
Jana Svatopluka Presla (1791-1849), profesora zoologie a mineralogie na univerzitě v Praze, který rostlinu nazval "lilek bobál" a její hlízy "bamboly". Presl byl také autorem řady přírodovědných názvu včetně prvků a anorganických sloučenin např. ze školy si přece vzpomínáme na oxidy: -ný, - natý, -itý, -ičitý . . atd., - to jen na doplnění pana Vaváka - DDK.
Suroviny:1 kg brambor uvařených ve slupce3 vejceasi 100 ml mléka50 g cukrušpetka soli4-5 jablek, oloupaných, bez jádřince, na měsíčky200 g hrubé mouky
Postup přípravy:Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přidáme cukr a sůl. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme k bramborám a rozmícháme.Nakonec přidáme mouku a vymícháme těsto.Pekáček nebo plech vysypeme prosátou strouhankou, nalijeme do něj těsto.Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše nádoby.Na povrch těsta asi do čtyř řad vedle sebe podél plechu poklademe nakrájené měsíčky jablek.V předehřáté troubě upečeme při 180-190°C asi za 25-30 minut dozlatova.
ZPĚT do kapitolyHOME