Brambory zapečené se slaninou a sýrem ("Prima vařečka", TV Prima, květen 2001) Suroviny:
8 větších kusů brambor
2 střední cibule (cca 100 g)
250 g anglické slaniny
4 stroužky česneku
50 g petrželové natě
sůl, černý drcený pepř
300 g ementálu
1 menší cuketa
rajčata
tymián
Postup přípravy: Oloupané brambory seřízneme dole tak, aby stály. Vydlabeme brambory, aby stěny zůstaly zhruba půl centimetru silné (vytvoříme podlouhlou misku). Vydlabanou dužinu uvaříme a pak rozšťoucháme se sekanou petrželkou, solí a drceným pepřem. Slaninu, česnek, cibuli, cuketu a rajčata nakrájíme na menší kousky ochutíme tymiánem a opečeme na pánvi dozlatova. Tuto zeleninu ještě přimícháme do rozšťouchaných brambor. Takto připravenou nádivku plníme do vydlabaných brambor. Zapékáme v troubě při 200 °C až jsou brambory měkké. Na závěr položíme na každou porci plátek ementálu a ještě zapečeme, aby se sýr roztekl.