Indické pečené brambory - Alu bhúne
(Alena Nouzová aj.: "Variace na kuchyně Orientu", strana 94, Avicenum Praha. 1983, indická kuchyně)

Suroviny:
  • 700 g brambor
  • 40 g tuku
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 velký bobkový list
  • 1/2 lžičky cayenského pepře
  • 1/2 až 3/4 lžičky směsi koření "garam másala"
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená nebo 1/2 lžičky cibulové soli podle chuti

    Postup přípravy:
  • Oloupané a osušené syrové brambory nakrájíme na kousky velké 3 cm.
  • Rozpálíme tuk a vložíme brambory s kurkumou a bobkovým listem.
  • Opékáme za stálého míchání na středním plameni 5 minut.
  • Přidáme cibuli se solí nebo cibulovou sůl a cayenský pepř a opékáme dalších 5 minut.
  • Posypeme směsí koření "garam masála", přidáme ještě trochu tuku a zamícháme.
  • Přikryjeme pokličkou a ponecháme několik minut na prudkém žáru; během této doby pánví opakovaně zatřeseme.
  • Brambory by měly být už hotovy, tak ještě sejmeme pokličku a opékáme, dokud garam másala nevytvoří na povrchu křupavou kůrku.
  • Před podáváním posypeme čerstvě mletým černým pepřem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]