Indické pečené brambory - Alu bhúne
(Alena Nouzová aj.: "Variace na kuchyně Orientu", strana 94, Avicenum Praha. 1983, indická kuchyně)
Suroviny:700 g brambor40 g tuku1 lžička mleté kurkumy1 velký bobkový list1/2 lžičky cayenského pepře1/2 až 3/4 lžičky směsi koření "garam másala"1/2 lžičky mletého pepře1 malá cibule, jemně nakrájená nebo 1/2 lžičky cibulové soli podle chuti
Postup přípravy:Oloupané a osušené syrové brambory nakrájíme na kousky velké 3 cm.Rozpálíme tuk a vložíme brambory s kurkumou a bobkovým listem.Opékáme za stálého míchání na středním plameni 5 minut.Přidáme cibuli se solí nebo cibulovou sůl a cayenský pepř a opékáme dalších 5 minut.Posypeme směsí koření "garam masála", přidáme ještě trochu tuku a zamícháme.Přikryjeme pokličkou a ponecháme několik minut na prudkém žáru; během této doby pánví opakovaně zatřeseme.Brambory by měly být už hotovy, tak ještě sejmeme pokličku a opékáme, dokud garam másala nevytvoří na povrchu křupavou kůrku.Před podáváním posypeme čerstvě mletým černým pepřem.
ZPĚT do kapitolyHOME