Bramborová pěna pečená
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 193, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny: 1 kg oloupaných uvařených brambor1 lžíce másla2 vejce100 g strouhaného sýra
Postup přípravy:
Z uvařených brambor v menším množství osolené vody scedíme vodu, přidáme máslo, žloutky a podle chuti přisolíme. Rozmícháme s přidaným strouhaným sýrem a jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs buď nastříkáme do vymaštěné nižší ohnivzdorné zapékací misky nebo ji tam jen lžící navršíme a povrch ozdobíme rýhováním pomocí vidličky. Zapečeme v předehřáté troubě asi během 20 minut při 200 - 210 °C. Podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo k zelenině.
Poznámka DDK:
Zeleninová obměna - místo sýra přidáme 2-3 lžíce rajčatového protlaku nebo prolisovaného špenátu.
Bramborové pusinky - připravíme ze stejné pěny. Nastříkáme ji na pomaštěný plech pytlíkem opatřeným hvězdičkovou hubicí. Na plochu vytlačujeme kopečky - jako pusinky. Upečeme je ve středně teplé troubě (180°C) dozlatova.
ZPĚT do kapitolyHOME