Brdlajs - jihočeská bramborová buchta
(Růžena Černá, Volduchy, recept pro časopis: "Chatař a chalupář" 1999, 1. místo v soutěži čtenářů, česká kuchyně)Jihočeský brdlajs, někde prý nazývaný "tolič" nebo "hluchec", "litina" - je v troubě dozlatova upečená varianta kynutého bramboráku se škvarečky. Proti kynutému bramboráku těsto obsahuje o hodně více mouky a postrádá typické bramborákové koření - majoránku. Jde spíše o bramborovou buchtu, kterou můžeme podávat jako samostatný pokrm; hodí se jako příkrm k bramborové polévce nebo jako příloha ke kyselému zelí s uzeným masem nebo i k hrnku kávy. Brdlajz či hluchec byl pečen dyšinskými hospodyňkami během "Dyšínských folklorních slavností" už v roce 2002. Tehdy zde poprvé také proběhla soutěž o nejchutnější "hluchec", který je zde považován za místní tradiční pokrm - bramborovou buchtu.
Suroviny na dva plechy:1 kg polohrubé mouky250 g syrových brambor, nastrouhané250 g vařených brambor, prolisované nebo nastrouhané50 g droždí2 vejce3/4 až 1 litr mléka250 g pěkných škvarečků vyškvařeného ze sádla nebo z tučného masa100 g sádla (nebo olej napůl se sádlem)80 - 100 g česnekusůl
Postup přípravy:Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka.Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným bramborům vařeným, směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo drobně usekané osmahnuté maso.Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto.Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu).Plechy hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm.Pečeme při 250°C do zlatohněda - až je "brdlajs" pěkně křupavý.
Poznámka DDK:
Bramborák kynutý - pro porovnání má dle receptu v "České kuchařce" od Juliany A. Fialové toto složení: 1/2 kg syrových brambor, 1/2 kg vařených brambor, 3-4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 125 ml mléka, 1 lžička cukru, 50 g droždí, 200 g tučného masa nebo škvarků, 2 stroužky česneku, sůl, rovná lžička majoránky, pepř, sádlo na pekáč. Jinak postup je stejný jak je popsáno výše. To jenom pro úplnost.
Bramborovou buchtu - v jiné variantě můžeme připravit také tak, že nejdříve umícháme kynuté těsto pouze z mouky, necháme je vykynout a teprve potom do těsta zamícháme nastrouhané a vymačkané syrové brambory, přidáme česnek, nalejeme na plech a upečeme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME