Peciválky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 193, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:500 g vařených brambor150 g polohrubé mouky1 vejcesůlmléko podle potřebymletý mák případně s cukrem
Postup přípravy:Z přísad uděláme obvyklým způsobem těsto; vyválíme je na plát.Z plátu nakrájíme 1,5 cm široké pruhy a částečně je nařízneme příčně tak, aby tvořily kostky.Pečeme je na nepomaštěném plechu po obou stranách dorůžova.Upečené dokrojíme (uvolníme od sebe) a upečené čtvercové peciválky poskládáme do mísy a polijeme horkým mlékem. Přiklopíme poklicí a protřeseme a tak ponecháme asi 2 minuty. Potom přebytečné mléko slejeme a peciválky posypeme mletým mákem, případně mákem smíchaným s cukrem.
ZPĚT do kapitolyHOME