Uhlířina se zelím a kroupami
(A. Brehmen a kol: "Bezmasá kuchařka", Český literární klub, Praha 1991, česká kuchyně)
Suroviny:
800 g brambor 400 g kyselého zelí150 g krup sůlkmín100 g slaniny
Postup přípravy:
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Zvlášť uvaříme kroupy a zelí a smícháme s uvařenými rozsekanými brambory. Podáváme omaštěné rozškvařenou slaninou. V severních Čechách se uhlířina dělá upotřebením zbytků jídla např. přidáním zbylých houskových knedlíků k bramborům nebo i nudlí a noků. Jako příklad uvádím jeden velmi jednoduchý recept. Naše babičky přidávaly k bramborám místo knedlíků stejný díl čerstvě uvařených širokých nudlí nebo flíčků a říkaly tomuto jídlu "Grenadýrmarš":
Uhlířina s houskovými knedlíky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 184, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
500 g brambor500 g zbylých houskových knedlíkůsůlsádlo, popřípadě škvarky na omaštění
Postup přípravy:
Brambory oloupeme pokrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Knedlíky nakrájíme na kostičky, prohřejeme na sádle, přimícháme k bramborám a pokrm omastíme. A je to! Podáváme se zeleninovými saláty.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME