Lepenice s kyselým zelím
(Libuše Vlachová:"Krajové hodování", Západní i Jižní Čechy, česká kuchyně)
Suroviny:
600 g kysaného zelí600 g oloupaných brambor100 ml smetany120 g sádla2 cibule sůl
Postup přípravy:Kyselé zelí překrájíme na menší kousky, uvaříme do měkka ve vodě a scedíme. Oloupané brambory uvaříme do měkka, ocedíme a rozšťoucháme.Brambory smícháme s horkou smetanou a 4 lžícemi vývaru ze zelí.Cibuli pokrájíme na kolečka osmažíme dozlatova na sádle.Část tohoto sádla slijeme a přidáme do brambor společně s odkapaným zelím a promícháme. Lepenici rozdělíme na talíře přelijeme sádlem s usmaženou cibulí, přiložíme porce masa (uzené, kotlety aj.) a s úsměvem podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME