Ainsleyho brusinkové karbanátky s kančím masem a citrónovými okurkami
(Ainsley Hariott:"Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)
Suroviny:250 g mletého masa divočáka250 g mletého vepřového masa100 g brusinek2 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného3 stroužky česneku1 citrón - šťáva a kůra
6 jarních naťových (jarních) cibulek
Postup přípravy: Brusinky zamícháme do semleté směsi masa z vepřového a masa z divočáka (1:1). Přidáme najemno nasekaný rozmarýn, prolisovaný česneku, nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citrónu a najemno nakrájené naťové cibulky. Osolíme opepříme a rukou dobře promícháme. Ze směsi uděláme stejně velké placičky a opékáme je nejméně 5 minut po každé straně na síťce grilu s žhnoucím dřevěným uhlím.
Příprava citrónových okurek: - se velmi snadno se připraví a hotovému pokrmu dodá vynikající chuť. Pomocí škrabky na zeleninu nařežeme podélně okurku na dlouhé pravidelné a velmi tenké plátky; řez škrabkou vedeme nepřerušovaně přes celou okurku. Poprvé sloupneme vrchní vrstvu a dalšími tahy pokračujeme až dospějeme k vodnatému dužině se semeny. Okurku otočíme o 180°a pokračujeme stejně z druhé strany, spíš se snažíme trochu vody z okurky dostat ven a proto řezy posolíme hrubou mořskou solí. Na okurky vymačkáme citrónovou šťávu. a necháme je marinovat 5 minut a pak máme osvěžující citrónové okurky. Karbanátky s citrónovými okurkami podáváme na česnekových topinkách.
Příprava česnekových topinek: Bagetu nakrájíme šikmo na krajíčky, pokropíme olivovým olejem a trochu osolíme a položíme na gril. Když jsou krajíčky z jedné strany již doztlatova opečené potřeme je česnekem a položíme na kraj grilu. Při podávání položíme na topinky nejprve proužky okurků, aby vypadaly jako malé stužky s visícím okrajem s topinky - vypadá to pěkně. Na okurky položíme masové placičky a ozdobíme větrníčky zhotovené z ňaťové (jarní) cibulky. Nakonec zabodneme do toastu snítku čerstvého rozmarýnu a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME