Špenátová směs s bramborami
(Autor neznámý: "Zelenina a ovoce základ správné výživy"- receptury pro naše hospodyňky" dle Kralovehradeckého OZ, cena 0,50 Kčs (!), vytiskla "Jiskra" v srpnu 1959)
Špenát neboli Spinacia oleracea - je zdravá a celoročně dostupná zelenina, čerstvá pak brzy na jaře a pak koncem léta. Pepek námořník a jeho špenát- ilustrační foto Zelenina byla kultivována v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován s perského Esfenaj (اسفناج). Přes Sýrii a Arábii se dostal do severní Afriky, odkud se dostává kolem roku 1100 do Španělska a dále se pak šíří po Evropě. První recepty, ve kterých se používá špenát, jsou dochovány v kuchařské knize z roku 1390. Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo (neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg a doporučená denní dávka je přitom asi 15 mg, u těhotných ještě více). Ale i tak obsahuje cenné živiny jako provitamín A a vitamín C a další vitamíny B, K, E, i B; i něco jódu. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karotenu), a to ve vyských koncentracích. Obsahuje také "lutein", "karotenový pigment", který působí antioxidačně. Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu. Podáváme-li špenát, doplňujeme pokrm mlékem a mléčnými výrobky, vajíčkem a podobnými surovinami. Obsahem vitamínu C je špenát bohatý téměř jako citrón. Špenát by neměli konzumovat pouze ti, kteří trpí tvorbou močových a ledvinových kamenů, dnou a to vzhledem k vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Výhodou je, že jej můžeme sázet takřka po celý rok – nejlépe se ovšem daří špenátu vysazenému hned zjara nebo naopak koncem léta. Sklizeň očekávejte do dvou měsíců – lístky trháme dříve než rostlina vykvete! Miluje mírně zásaditou půdu, přiměřené hnojení a zálivku. Špenát lze připravit také z řady jiných rostlin, nebo jejich kombinace. Oblíbený je špenát z kopřiv nebo merlíku, vyzkoušet lze třeba také lebedu a další, byť plané, rostliny. Špenát má široké uplatnění např. ve špenátovo-smetanovou omáčce, dále je vhodný pro zapékání, například do lasagní či je oblíbenou náplní do tortellin. Také chuťové spojení špenátu s lososem představuje známou delikatesu. Jednoduchou a lehkou večeří mohou být palačinky plněné špenátem – přidat lze podle chuti sýr nebo uzeninu. Mimo to může fungovat jako hlavní přísada do salátů, obložených chlebů, příloha k masu či jako součást těsta nebo jeho náplň. Když se umí připravit je lahůdkou i špenátová polévka. Vynikajícím, rychlým a levným jídlem jsou i těstoviny smíchané se špenátem, parmezánem a zakapané trochou olivového oleje. Čerstvý špenát se vařením objemově zmenší až na desetinu původního objemu. Vždy je, jako už tradičně u všech druhů zeleniny, lepší špenát připravovat v páře než jej vařit. Dále ho můžeme připravit na mnoho jiných způsobů např.: klasicky dušením, s houbami, v livanečkách, jako balenku plněnou mozečkem, nebo i smažené špenátové lístky obalené v těstíčku. aj. Zde předkládám čtenářům velmi jednoduchý, prostý a laciný předpis zapečený s bramborami, tzv. špenátovou směs.
Špenátová směs s bramboramiSuroviny:
  • 750 g mladého špenátu
  • 100 kg slaniny
  • 1 cibule
  • 2 - 3 stroužky nejlépe českého tzv. paličáku
  • sůl podle chuti
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 6-10 brambor
    Postup přípravy:
  • Slaninu necháme v kastrolu vyškvařit, a přidáme drobně nakrájenou cibulku, česnek utřený se solí a osmažíme dozlatova,
  • (Pozor - hlavně česnek nesmíme přepálit, ale necháme raději vše jen slabounce zežloutnout.)
  • Pak vložíme do kastrolu dobře okapané listy špenátu (hodně se vařením zmenší jejich objem), okořeníme muškátovým oříškem a ve vlastní šťávě necháme pod pokličkou dusit.
  • Mezitím ve slupce uvaříme brambory a když špenát změkne, vmícháme do něho oloupané nakrájené brambory.
  • Pak směs zpracujeme šťouchadlem na brambory, aby se špenát dobře smísil s brambory na lahodnou "kejdu":o).
  • Nakonec v troubě krátce zapečeme asi při 180°C.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]