Vařený pórek s bylinkovo-jogurtovým krémem
(Napo Faorenc aj.:"The Great International Cookbook", International Culinary Society New York, 1988)

Vařený pórek-foto zdrojSuroviny:
  • 1 a 1/2 citrónů
  • 3 stonky petržele
  • 2 cibule šalotky
  • 12 bílých pepřů
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 6 semínek koriandru
  • 1 bobkový list
  • 8 středně velkých pórků
  • 3 vaječné žloutky
  • 1/2 šálku jogurtu
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíce hořčice
  • několik kapek omáčky Worcestershire
  • hrstka pažitky
    Postup přípravy:
  • Do hluboké pánve nebo širšího kastrůlku nalijeme asi 300 ml vody (1 a 1/8 šálku), přidáme šťávu z jednoho citrónu, petrželku, šalotku, pepř, římský kmín, koriandr a bobkový list.
  • Povaříme několik minut a tak připravíme bylinkový vývar.
  • Pórek nakrájíme na stejně dlouhé špalíky a dobře propláchneme ku zbavení nečistot.
  • Takto upravený pórek vložíme do přiměřeně širokého kastrůlku, zalijeme přeceděným bylinkovým vývarem, přikryjeme poklicí a dusíme na velmi mírném plameni 15 minut.
  • V mísce rozšleháme žloutky, bílý jogurt a šťávu z poloviny citrónu a vaříme na vodní lázni 10-12 minut za stálého míchání; ochutíme dle vlastní chuti.
  • Vytvořený bylinkovo-vaječný krém (omáčku) sundáme z ohně a vmícháme hořčici, omáčku Worcestershire a případně ještě přiměřeně opepříme.
  • Scezený uvařený pórek naranžujeme na podávací talíř a přelijeme krémem a ozdobíme posypáním nakrájené pažitky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]