Zapékané kedlubny s brambory
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", číslo 6, červen 2004)

Suroviny:
  • 5 mladých kedlubnů, oloupaných na plátky
  • 600 g brambor, uvařených ve slupce
  • 300 g žampiónů, na plátky
  • 100 g másla, na třetiny
  • petrželová nať, nasekaná
  • sůl a mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g prorostlé uzené slaniny
  • 200 g sýru gouda nebo jiného tvrdého sýra, nastrouhaného
  • 2 lžíce strouhanky

    Postup přípravy:
  • Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  • Plátky žampionů na jedné třetině rozehřátého másla pět minut podusíme a přidáme petrželovou nať.
  • Plátky kedlubnů zalijeme 200 ml osolené vody a deset minut dusíme.
  • Pak je scedíme a vývar uchováme stranou.
  • Zapékací misku vymastíme druhou třetinou másla, na dno rozložíme houby, na ně rovnoměrně naskládáme kolečka brambor a kedlubny.
  • V kedlubnovém vývaru rozmícháme pepř, muškátový oříšek a nalijeme směs na rozloženou zeleninu v misce.
  • Nakonec vše na povrchu obložíme kousky zbylého másla, posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a s rozškvařenou slaninou.
  • Ve vyhřáté troubě na 180°C zapékáme asi 20 minut nebo až povrch zezlátne.
  • Podáváme s pikantní jogurtovou omáčkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]