Dračí lečo
(Ze stránky "Koření od Antonína")

Suroviny pro 4 až 6 porcí:
  • 200 g cibule
  • 300 g zelené papriky
  • 300 g rajčat
  • 300 g měkké uzené klobásy
  • 170 g hub (naložených v mírně slaném nálevu)
  • 140 g sterilovaného hrášku (v mírně slaném nálevu)
  • 100 g uzené slaniny (bez kůže)
  • 1 lžička směsi koření "harissa"1
  • 9 křepelčích vajec, pokud nám zrovinka křepelky nenesou, tak použijeme 3 slepičí vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
    Příloha: chléb, pečivo, rýže nebo brambory

    Postup přípravy:
  • Papriku důkladně omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka, houby a rajčata nakrájíme dílky.
  • Klobásu vložíme na jednu minutu do slané horké vody a pak snadno stáhneme slupku a můžeme nakrájet na kolečka.
  • Křepelčí (slepičí) vejce vložíme do vroucí vody, povaříme pět minut, vychladíme a oloupeme.
  • Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme.
  • Slaninu vyškvaříme, v tuku krátce osmahneme cibuli, přidáme papriku, osolíme a 4 - 5 minut dusíme.
  • Přidáme koření (pastu) "harissa", dobře promícháme, přilijeme 200 ml vody a vaříme, dokud se voda neodpaří.
  • Za stálého míchání přidáme houby (bez nálevu) a rajčata, po několika minutách hrášek (bez nálevu), prolisovaný česnek, celá křepelčí vejce (nebo nakrájená slepičí), klobásu a krátce podusíme.
  • Dle chuti dosolíme, či ještě přiostříme "harissou".
  • Podávat můžeme samostatně nebo s chlebem, pečivem, rýží, případně vařenými bramborami.

    Poznámka DDK:
    Harissa - je omáčka původem z Tunisu. Je oblíbená také v Alžíru a Maroku. Tuto červenou omáčku s kousky z pálivých paprik, ve směsi s vody, octa, soli, cukru, modifikovaného škrobu a koření u nás vyrábí HAMÉ Babice (obsah lahvičky 130 g) a je k dostání v běžných obchodech. Další podrobnosti viz kuchařský lexikon DDK

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]