Kejda - zeleninový guláš
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000, podle Jitky Zelenkové, vegetariánský pokrm)
Suroviny:
  • 3 ks větších brambor
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 papriky zelené
  • 1 brokolice na malé díly
  • 1 mrkev na proužky
  • vařené fazole
  • 1 velké rajče
  • rajský protlak (ne kečup)
  • chilli papričky
  • česnek na plátky
  • sůl
  • kmín

    Postup přípravy:
  • Brambory uvaříme do poloměkka i ve slupce na půlky a pak nakrájíme na kostky.
  • Na pánev dáme olej, necháme zesklovatět cibulku s česnekem a postupně přidáme všechnu uvedenou nakrájenou zeleninu.
  • Povaříme bez pokličky za míchání.
  • Pak přidáme kmín, protlak, pepř a sůl a nakonec uvařené brambory a chvíli prohřejeme.
    »Napřed poumývat a nachystat velké brambory na řeřavé uhlí, aby se upekly se sýrem a máslem; rozpálit několik pánví na smažení rybiček a rendlíky na zeleninovou kaši. . . A pak zase zpátky šťouchat brambory. Všechny zeleniny se u nás vařily pomalu ve slupce, nikdy nesměly zprudka bublat; var z nich totiž vyluhuje dobrou chuť a nabobtná je, takže jsou pak jako nechutná kaše bez vůně, k pohoršení oku a na obtíž žaludku. Vezmi je pevně do ruky, čistě je oloupej, naskládej do mísy a rozmačkej velkou vidličkou s rozpuštěným máslem a rozdrcenou mátou, do toho zamíchej brambory, švédskou řípu, mrkvičky, pastinák, řípy i s listy, potom usekej jemně červené cibulky s hlavičkou pastináku, otrhej lístky malé řeřichy a smíchej to dohromady. Kaše bude smetanové barvy, trochu narůžovělá, a bude vonět tak, že budeš v pokušení sem tam si uždibnout, ale počkej až se ohřeje v horkých kamnech pod pokličkou, takže zeleniny se mohou horkem spojit a sdružit, máta se rozvoní a řeřicha může ukázat, co dovede, a všechna ta lahoda zjemní drsnou, neušlechtilou přirozenost cibule. V té době už pánvičky na plotně tančí, jak se na nich rozpaluje máslo; každou vteřinu hnědnou jako děti na slunci a září radostí, že voní tak dobře. Jakmile nabudou správné, sytě hnědé barvy a rybky ještě nepraskají, když jsou pěkně rovnoměrně opečené, posypej je špetkou dymiánu a šalvěje, jen špetičkou, dobře je promíchej na pekáči a všechno slož na velkou mísu s modrým vzorem. Přines z uhlí upečené brambory a shledáš, že máslo i sýr do nich vpily s takovou rozkoší, jako ony brzy vklouznou do tebe, a naskládej je mezi zelené listy salátu a mladé ředkvičky. A teď všechny svolej ke stolu a pořádně se najezte.«

    (Richard Llewellyn, 1906-1983, anglický spisovatel: "Bylo jedno zelené údolí", Praha 1947)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]