Vařené zelí
(Ze stránek Koření od Antonína)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 sklenice sterilovaného zelí
  • olej nebo sádlo na smažení
  • 1 střední cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 5 lžiček krystalového cukru
  • sůl
  • 1 větší syrový brambor

    Postup přípravy:
  • Na sádle nebo oleji osmahneme do růžova nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme sklenici sterilovaného zelí, zalijeme vodou (zelí musí být ponořené).
  • Nasypeme tam ještě drcený kmín a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut.
  • Osladíme krystalovým cukrem (dle chuti) a v případě potřeby dosolíme.
  • Zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem a necháme krátce přejít varem.

    „Zele čisté kdo chce míti v postní den. Vezmi kyselého zelé, vymoč je čistě, a potom vař čistě, až i dobře bude, potom vyceď vodu z něho, a usmaž čistě v nejlepším voleji, a udělej jíchu z mandlův, dej do ní řeckého vína, a zelé to smažené zvař spolu čistě, dej topének na mísu zespod, potom zelé na vrch.“

    (Jan Kantor: "Kuchařství o rozličných krmích" z roku 1545)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]