Květáková roláda
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 90, Columbus Praha, 2000) )
Květák - je lehce stravitelný a bohatý na vápník, proto také je zdravou zeleninou pro děti. Obsahuje hodně vitamínu C, který se krátkým varem zcela neničí. Květák navíc hezky vypadá; má plnou pěkně bílou růžici. Vždycky ji dobře propláchneme vodou, abychom se zbavili případného hmyzu. Květák je vhodný na přípravu lehkých dietních a vegetariánských jídel jako například je tato "květáková roláda". Je to lehká směs s vajíčky a sýry, která vytváří stylový vegetariánský pokrm, dobrý teplý i studený a navíc i zajímavě vypadá.
Suroviny na 4 porce:
  • 1 malý květák rozdělený na růžičky
  • 4 vejce
  • 90 g nastrouhaného čedaru
  • 60 g měkkého sýra
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžičky hořčice
  • sůl a pepř
    Na náplň:
  • 1 pokrájený svazek řeřichy
  • 60 g másla
  • 25 g mouky
  • 175 ml neslazeného bílého jogurtu

    Postup přípravy:
  • Pekáč vyložíme pergamenovým papírem.
  • Květák uvaříme v páře, aby byl měkký a opláchneme pod studenou vodou.
  • Pak ho rozmačkáme na kaši nebo rozmixujeme v mixéru či protlačíme sítem.
  • V malé misce našleháme žloutky, přidáme ke květáku společně s 60 g tvrdého sýra (čedaru) a měkkého sýra, špetkou muškátového oříšku, hořčicí, solí a pepřem.
  • Nakonec ušleháme z bílků nepříliš tuhý sníh a vmícháme také do směsi.
  • Směs rozprostřeme rovnoměrně do pekáče a v předehřáté troubě upečeme při teplotě 190°C asi během 20 až 25 minut - (směs by se měla zvednout a získat nazlátlou barvu.)
  • Pokrájíme řeřichu a několik snítek si schováme na ozdobení.
  • V pánvičce rozpustíme máslo a za neustálého míchání řeřichu během 3 minut osmahneme, přidáme mouku jogurt, vše promícháme a ještě povaříme další 2 minuty.
  • Přidáme zbytek sýra, aby se roztavil.
  • Na pekáčku již upečenou směs vyklopíme na navlhčený kus látky (ubrousek) pokrytý pergamenem.
  • Původní papír odloupneme z vršku a necháme chvíli unikat páru.
  • Pak upečený plát, pomocí nového kusu pergamenového papíru a látky (ubrousku) stočíme do rolády.
  • Roládu znovu opatrně rozbalíme, pokryjeme celý povrch jogurto-sýrovou směsí z pánve a zase ji srolujeme.
  • Vyložíme na plech/pekáček, posypeme zbývajícím sýrem a necháme ještě 5 minut v troubě zapéci.
  • Podáváme okamžitě pokud ji chceme podávat teplou, nebo ji můžeme nechát před podáváním vychladnout a podávat ji studenou; to nebude vadit.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]