Lyonská pochoutka z pórku (2 varianty)
(Časopis chatař a chalupář, strana 40, číslo 10, 2000, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kg pórku, oloupané nakrájené
  • máslo na vymaštění pekáčku
  • strouhanka
  • česnek, rozmačkaný
  • tvrdý sýr, nastrouhaný
  • máslo

    Postup přípravy:
  • Pórek nakrájíme na špalíčky délky asi 5 cm a vaříme ve slané vodě asi 20 minut.
  • Mezitím vymažeme pekáček máslem, vysypeme strouhankou a jemně posypeme rozmačkaným česnekem.
  • Na pekáček naklademe vrstvu pórku, který posypeme strouhankou a nastrouhaným tvrdým sýrem. Ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Vrstvy střídáme a zakončíme opět strouhankou a sýrem na povrchu.
  • Povrch ještě poklademe kousky másla a v horké troubě (200° - 220°C) zapečeme, asi během 10 minut.
    nahoru

    Zapečený pórek z Francie
    (Recept z neznámého zdroje, zařazeno 2003, francouzská kuchyně)

    Suroviny
  • 4-5 pórků, na špalíčky
  • sůl
  • 2-3 špetky muškátového oříšku, nastrouhaný
  • máslo na vymazáni pekáčku
    Na bešamelovou omáčku:
  • máslo
  • mouka
  • smetana nebo mléko
    Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Křehčí bílé a světlezelené části pórku nakrájíme na špalíčky, které povaříme 30 minut ve slané vodě s malým množstvím nastrouhaného muškátového oříšku.
  • Dobře okapaný pórek naskládáme do pekáčku vymazaného máslem a zalijeme bešamelovou omáčkou.
  • Povrch posypeme nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným ementálem, kterým opravdu nemusíme šetřit. Vložíme do vyhřáté trouby (200-210°C) a zapečeme až sýr na povrchu začne hnědnout.
    Příprava bešamelové omáčky:
  • Na pánvičce nebo kastrolku rozpustíme máslo, do kterého postupně přidáváme mouku , abychom udělali světlou jíšku.
  • Do ní pak pomalu vléváme smetanu, kterou můžemei nahradit mlékem, až směs získá konzistenci omáčky.
  • Podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka DDK:
    Recepty jsou si velmi podobné a nedělají francouzské kuchyni svou lehkostí a chutností žádnou ostudu. Naopak. Oba recepty mně inspirovaly i k určité kombinaci obou způsobů (strouhanka + bešamel + česnek). Opravdu velmi chutné jídlo. Špalíky jsem z opatrnosti dělal raději krátké (asi 5 cm), ale mohou mít délku celé šířky použité zapékací misky. Po upečení jsou měkoučké, dobře se krájí a lepší to vypadá.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]