Zapečené pórky s uzeninou
(Svět kuchyně, číslo 39, 2002,)
Pórek - je zelenina dostupná celoročně. Je proto výhodné ji využít v období, kdy jiné přirozené zdroje vitamínů jsou omezenější. Je starou kulturní rostlinou, jejíž historii lze sledovat od starověkých Egypťanů, Řeků a Římanů. Tato cibulnatá rostlina z rodu pór svým vzhledem trochu připomíná jarní cibulku, je však větší a má válcovitý tvar. Stejně jako jiné rostliny z čeledi liliovitých má - vzhledem k velkému obsahu silic - chrakteristickou vůni a chuť. Pravděpodobně pochází z oblasti Sředomoří, kde stále ještě roste ve volné přírodě. Má široké využití v kuchyni: používá se k řípravě polévek, vývarů, omáček, různých pomazánek, podává se vařený i syrový také k masu. Z pórku je možno připravit pyré, saláty nebo ho připravit jako chřest, tzn. usmažit na másle se pojídat pak posypané osmahnutou strouhankou. Pórky jsou velmi chutné s míchanými vejci, dále je můžeme také smažit v těstíčku a zapékat. Jsou vhodné i k nakládání do sladkokyselého nálevu. Pro vysoký obsah živin a výborné chuťové vlastnosti bychom měli pórek přidávat do pokrmů co nejčastěji.V následujícím receptu jsou zapékány s uzeninou. Můžeme použít jakoukoliv uzeninu např. šunku, libový salám či párky nebo plátky uzeného masa. Připravený pokrm je, vedle živočišných bílkovin, opět dobrým zdrojem vitamínu A, C, draslíku a fosforu aj. (1 porce = 575 kcal)
Suroviny:
  • 400 g šunky nebo jiné libové uzeniny, na plátky
  • 750 g pórku, rozpůlené a nakrájené na silnější plátky
  • 1/2 sklenice mléka
  • 4 vejce
  • 6 lžíc nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 lžíce tuku na vymazání formy
  • sůl a pepř podle chuti

    Postup přípravy:
  • Plátky nakrájeného pórku vsypeme do vroucí osolené vody a jednu minutu povaříme.
  • Uvařený pórek přelijeme studenou vodou (k zachování barvy) a necháme okapat na sítu.
  • Zapékací misku vymažeme tukem, na dno položíme vrstvu spařeného pórku, na ni pokladmeme plátky uzeniny nejlépe šunky.
  • Postup opakujeme tak, aby poslední vrstvou byl opět pórek.
  • Vejce rozvedláme v mléce, dochutíme solí a pepřem, přidáme nastrouhaný sýr a promícháme.
  • V zapékací misce položené vrstvy zalijeme připravenou vaječnou směsí a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 20 minut při teplotě 220°C.
  • Podáváme ještě teplé.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]