Řecká musaka z lilků (2x)
Olympijský olivový věnec - Athény
Musaka, moussaka - oblíbený řecký pokrm sestávající s vrstev v troubě zapečených směsi mletých mas a zeleniny, nejčastěji lilků a přelitých speciálním bešamelem. Můžeme použít i cukíny nebo jinou zeleninu. Příprava pokrmu je trochu náročnější na přípravu, neboť každou surovinu do příslušné vrstvy musíme nejdříve zvlášť osmažit, než ji položíme jako vrstvu do pekáče. Musaku dostaneme v tavernách (prostě zařízená hospoda s velkým výběrem domácích jídel) po celém Řecku.

Řecká musaka s mletým masem
(Martha Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 148, Metramedia Praha, 2000, řecká kuchyně)
Suroviny:
  • 5 středních lilků
  • 4 brambory, nakrájené na plátky
  • 500 g mletého masa (nejlépe směs)
  • 2 lžíce másla
  • 2 střední cibule
  • 1 šálek červeného vína
  • 3 zralá rajčata
  • skořice
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
  • Na omáčku bešamel:
  • 3/4 l mléka
  • 5-6 lžic mouky
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • šálek nastrouhaného tvrdého sýra (čedar)
  • 2-3 vejce
  • špetka muškátového oříšku

  • Postup přípravy:
  • Lilky omyjeme a podélně nakrájíme na centimetrové plátky.
  • Plátky osolíme z obou stran a necháme asi 20 minut vypotit.
  • Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle cibuli, dáme do hrnce s trochou vody spařit.
  • Když voda zmizí, přidáme máslo a cibuli lehce osmahneme.
  • Pak k cibuli přidáme maso, sůl, pepř a opět vše osmahneme.
  • Ochutíme špetkou skořice, zalijeme vínem, necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata.
  • Podlijeme sklenkou vody, přikryjeme pokličkou a necháme probublávat na mírném ohni až se voda odpaří.
  • Směs necháme mírně vychladnout a vmícháme sníh ušlehaný z bílků (žloutky použijeme později na přípravu bešamelu).
  • Opláchnuté lilky osušíme v čisté utěrce, osmažíme a poklademe na pekáč.
  • Stejným způsobem naložíme s plátky brambor
  • . Když máme vše připraveno, klademe suroviny střídavě ve vrstvách na sebe -> vrstvu lilků, vrstvu masové směsi a vrstvu brambor a opět lilky.
  • Poslední vrstvou musí být vždy plátky lilku.
  • Vrstvy umístěné v pekáči zalijeme omáčkou bešamel (viz níže).
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě při střední teplotě 180°C po dobu 30-40°C
    Příprava omáčky bešamel:
  • Do rozpuštěného másla přidáme mouku a když mírně zezlátne, přilijeme za stálého míchání horké mléko.
  • Hned nato vmícháme žloutky, avšak již je nevaříme (!), ještě nastrouháme muškátový oříšek a nakonec přidáme strouhaný sýr.
  • Vše dobře zamícháme a vlijeme na vrsty v pekáči.

    Poznámka DDK:
    Po zkušenostech s tímto receptem doporučuji menší přizpůsobení. Abychom snížili poměrně vysoký obsah tuku v pokrmu, který je potřeba při postupném smažení jednotlivých plátků brambor a lilků. Plátky těchto surovin po vypocení a osušení poklademe těsně vedle sebe na "jen slabě olejem vymazaný plech a opečeme je do zlatohněda v předehřáté troubě při 180 - 200°C; nejlépe když použijeme vestavěný gril či vrchní ohřev. Tímto způsobem urychlíme celkový čas potřebný na přípravu pokrmu, neboť plátky pečeme najednou spolu a mezitím můžeme dělat jiné přípravy, např. připravit bešamel a sníh z bílků. Maso použité do pokrmu by mělo být libové a spíše jemněji namleto. Také doporučuji zvýšit poměr brambor k lilkům. Těmito úpravami řecký charakter pokrmu nijak neutrpí.

    nahoru

    Řecká musaka jen se sýrem - Melidzanes musaka
    (Juliana A. Fialová aj.: "Mezinárodní kuchařka", str. 118, SZdN Praha, 1967, řecká kuchyně)
    Suroviny:
  • 4 menší lilky
  • sůl
  • hladká mouka podle potřeby
  • olej podle potřeby
  • 100 - 150 g tvrdého sýra, nastrouhaného
  • 3 vejce
  • 3 lžíce rajského protlaku

    Postup přípravy:
  • Lilky omyjeme, oloupeme a nakrájíme podélně nebo příčně na plátky.
  • Osolíme, necháme chvíli vypotit, pak osušíme, obalíme v hladké mouce a osmažíme na oleji.
  • Do tukem vymazané ohnivzdorné misky naklademe vrstvu lilků, pak vrstvu strouhaného sýra.
  • Potřeme zředěným rajským protlakem nebo poklademe kolečky čerstvých oloupaných rajčat.
  • Vrstvy střídáme, ale poslední vrstvou musí být lilek.
  • Vše zalijeme rozkvedlanými, osolenými vejci a zapečeme dozlatova.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]