Pyré z lilků Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", str. 192, české vydání Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny:
  • 3 středně velké lilky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g sekaných žampionů
  • 1 strouhaná cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 1/3 šálku strouhaného sýra "gruyére"
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Z lilků odřízneme konce stopek a dáme na dvacet minut do horké trouby (200°C). Čas od času je obrátíme, aby se opekly stejnoměrně. Slupky necháme zčernat a zlehka opálit.
  • Když je dužina měkká, lilky vyndáme a necháme vychladnout.
  • Pak je oloupeme a velmi jemně dužinu nasekáme a dáme okapat na sítko.
  • V pánvi rozpálíme olivový olej, na něm dusíme houby až se z nich odpaří všechny šťáva, pak přidáme cibuli a po třech minutách odstavíme.
  • V rendlíku rozpustíme máslo, nasypeme do něho mouku a usmažíme zlatavou jíšku.
  • Pomalu přiléváme mléko a mícháme až směs začne houstnout.
  • Přidáme dužinu z lilků, žampióny, cibuli, petržel, sůl a pepř.
  • Dobře promícháme a 10 minut podusíme.
  • Nakonec přidáme sýr, přitom stále mícháme dokud se sýr nerozpustí.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]