Lilky plněné bramborami
("Prima vařečka", TV Prima)
Lilek vejčitý - nebo-li baklažán nebo patlažán, italsky "melanzini", francouzsky "aubergine", německy "Eierfrucht (což znamená vejčité ovoce), byl u nás znám také pod názvem "turecké rajče". Má dobrou chuť a je výživný. Hojně se podává ve Francii, Itálii, Německu a nemluvě o Balkánu, kde je velmi populární. K vaření a pečení se hodí dokud je ještě celý tvrdý, jakmile začne měknout je obyčejně hořký. Proto se doporučuje tento postup k odstranění případné hořkosti: pokrájený nebo rozkrojený lilek před vlastní úpravou posolíme a necháme vyloučit vodu a pak ho důkladně omyjeme.
Suroviny:
  • 2 velké lilky
  • 225 g brambor
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 75 g tvrdého sýra
  • 1 červená a zelená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce koření (sladká paprika, celerová sůl)
  • drcený pepř
  • cukr
  • 2 rajčata
  • sůl a pepř
  • olej

  • Postup přípravy:
  • Brambory rozmačkáme v míse.
  • Přidáme nasekaný čerstvý tymián, nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájené cibulky, papriky, česnek, sůl a pepř.
  • Vše spolu promícháme.
  • Lilky nakrájíme podél na dlouhé plátky asi 1 cm vysoké, osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce.
  • Na rozpáleném oleji orestujeme a naplníme bramborovou směsí, srolujeme, zajistíme párátkem.
  • Rolky pečeme 20 minut při 180°C.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]