Řecké lilky se sýrem fetaOvčí sýr feta - je typický řecký sýr s lahodnou slanou příchutí o kterém psal již Homér ve svých eposech, Sýr se vyrábí z ovčího sýra do něhož se přidává mléko kozí a dnes už i kravské. Zraje minimálně dva roky v solném roztoku a pro svůj vysoký obsah tuku je s výhodou používán ve studené i teplé řecké kuchyni. K dostání je sýr feta jak drobivý, tak i tvrdší konzistence. V receptech často nahrazuji sýr feta pro mne dostupnější ovčí brynzou. Dobře lze využít i italskou mozzarellu, jak je zřejmé z dalších receptů v této kapitole, . . jen musíme podle chuti možná více přisolit. Ainsley při svém gastronomickém putování použil ve svém receptu sušená rajčata, která však prý v Řecku nebyla tehdy moc oblíbená a snad se ani nedaly sehnat. U nás to asi ani teď nebude slavnější.
Lilkové závitky se sýrem feta a rajčaty
(Ainsley Harriot: Ainsley´s Barbeque Bible", seriál TV BBC 2 z roku 1997, zařazeno v srpnu 2003, řecká kuchyně)
Suroviny:1 dlouhý velký lilek1/2 lžíce olivového oleje2 stroužky česneku, rozmačkanýcitrónová kůra z 1 citrónu4 rajčata, na plátkysýru feta nebo mozzarela (na 8 plátků)hrst listků čerstvé bazalka4 lžíce na slunci sušených rajčat (už se dostanou koupit)sůl a pepř
Příloha: chléb, pečivo, nebo brambory
Postup přípravy:Baklažány nakrájíme podélně na řezy asi 0,5 až 1 cm silné a necháme je posypané solí pro jistotu vypotit - asi tak půl hodiny; u mladých a na omak tvrdých lilků to dělat nemusíme.Plátky osušíme, potřeme olivovým olejem smíchaným s jemňoučce nastrouhanou citrónovou kůrou a rozdrceným stroužkem česneku.Plátky lilku pak položíme na kraj mřížky grilu a mírně opečeme z obou stran.Během pečení lilky občas potíráme olejovou marinádou.Na osmahnuté a vláčné plátky lilku položíme do středu po plátku nakrájená rajčata (můžeme použít i třešňová rajčata), dva tři plátky sýru feta nebo mozzarelly, nahoru položíme lístky bazalky a ještě sušená nasolená rajčata.Opepříme, solit nemusíme, protože slanou chuť pokrmu dodá sýr a sušená rajčata.Teď přehneme oba volné konce plátku lilku přes sebe a nádivku zabalíme a pro jistotu ji zajistíme párátkem. (Není to zas úplně nutné, ale závitky se nám budou na grilu snadněji obracet).Závitky položíme na okraj roštu, kde velký žár a pečeme asi 5 - 10 minut a během této doby je jednou obrátíme. Podáváme jako předkrm.
Lilky, rajčata, papriky můžeme vydlabat či vyprázdnit a směsí podušené zeleninové dužiny se sýrem feta a olivami ji naplnit. Naplněnou zeleninu pak grilujeme nebo při vyšší teplotě pečeme v rozpálené troubě. Kromě olivového oleje v receptu použijeme i černé olivy. Oliva je řecký národní strom a zde na slunečném Peleponéském polostrově se mu náramně daří. Dojem bude jídla bude ještě bezprostřednější, když jako aperitiv nabídneme řecký anýzový likér "Ouzo", který má čirou barvu, ale po smíchání s vodou se změní v mléčně bílou tekutinu.
Lilky, rajčata a papriky plněné sýrem feta a olivami
(Dana Obermajerová, časopis ONA DNES" červenec 2006, řecká kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:4 menší lilky, rozkrojíme podélně na poloviny3 větší červené papriky, odkrojený vršek, bez semeníku2 velká rajčata, rozkrojená na poloviny, bez jader2 cibule, nadrobno3-4 stroužky česneku, nasekané1 svazek natě zelené petrželky, nasekaná1 lžička sušené máty, rozdrcenásůl a čerstvě mletý pepřmletá skořicenové koření5 lžíc olivového olejevětší hrst černých oliv, nakrájené200 g sýru, feta, rozdrobený
Postup přípravy:Lilky, rajčata, papriky vhodně rozkrojíme, zbavíme je dužiny či semeníků. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme na něm pososlenou cibulku a česnek.Přidáme dužinu z rajčat i lilků a vše osmahneme.Pak podle chuti okořeníme (skořice, nové koření, pepř), dosolíme, přidáme černé olivy a prohřejeme.Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr feta.Připravenou směsí naplníme dutiny zeleniny (lilků, rajčat, paprik), rozložíme na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozhřáté troubě (200°C i více).Podáváme s čerstvým bílým pečivem nebo toasty.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME