Kukuřičný klas s bylinkovým máslem
(Jo-Anne Cox, Elisabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000)
Kukuřičný klas - můžeme připravit na několik způsobů. Jedním z nich je úprava na grilu. Když před tím nesloupneme listovou pochvu kukuřice, zůstanou kukuřičná zrnka po tepelné úpravě křehounká. Pokud neseženeme čerstvou kukuřici, můžeme připravit na grilu i mraženou. Na alobal rozetřeme připravené bylinkové máslo, zabalíme do toho kukuřičná zrnka a grilujeme či pečeme 20-30 minut. Také pro bylinkové máslo můžeme využít jiné bylinky, jako je estragon, zelený koriandr, bazalka aj., pro inspiraci viz kapitola DDK "Ochucená másla". Kukuřičné klasy konzumujeme pomocí dvou vidliček nebo speciálních držátek na kukuřici a nezapomeneme na ubrousky.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 kukuřičné klasy v listové pochvě
    Na bylinkové máslo:
  • 100 g másla
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička nasekané pažitky
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • kůra z 1 citrónu, nastrouhaná
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Odhrneme listovou pochvu z kukuřičných klásků a odstraníme vlásky.
  • Klasy zabalíme zpátky do listů, a pokud je to nutné, převážeme je provázkem.
  • Takto upravené klasy vložíme na 5 minut do hrnce s vařící vodou, vyndáme je naběračkou a necháme dobře okapat na sítu.
  • Kukuřičné klasy opékáme na středně rozpáleném grilu asi 20-30 minut za častého obracení; můžeme použít rošt venkovního grilu nebo rošt či plech umístěný troubě se zapnutým horním vytápěním.
  • Mezitím smícháme rozpuštěné máslo s petrželí, pažitkou, tymiánem a citrónovou kůrou, směs osolíme a opepříme podle chuti.
  • Kukuřičné klasy položíme na talíře, odstraníme provázek (pokud jsme ho použili) a sloupneme listy.
  • Podáváme se slušnou porcí bylinkového másla.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]