Chřest zapékaný podle maďarského způsobu – Asperges á la Hongrois
( Kulinarnaja kniga a Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně", str. 250, SZdN Praha, 1961, maďarská kuchyně)

Suroviny:
  • 2 kg chřestu
  • 10 g cukru
  • 50 g strouhané housky
  • 60 g másla
  • 400 g smetany
  • 1 žloutek
  • 6 g sladké mleté papriky
  • sůl
  • 80 g tvrdého sýra
  • zelená petrželka
    Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Očistěný chřest nařežeme na 2-3 cm kousky (nebo použijeme pouze jen špičky chřestu), uvaříme doměkka v osolené a mírně oslazené vodě a scedíme sítem.
  • Strouhanou housku mírně osmahneme na másle, přidáme ke smetaně ochucené solí, paprikou, cukrem a vše velmi dobře rozmícháme se žloutkem.
  • Hlubokou ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a poklademe do ní polovinou připraveného chřestu.
  • Zalijeme polovinou ochucené smetanové směsi. Na první vrstvu narovnáme zbyvající chřest a zalijeme zbytkem smetanové směsi.
  • Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a vložíme do předehřáté trouby (180°C) a upečeme povrch dozlatova (asi za 15 minut).
  • Hotový pokrm vyjmeme a posypeme jemně nasekanou natí zelené petrželky.

    Poznámka DDK:
    Recept podle Viléma Vrabce
    - je poněkud jednodušší; použijeme asi 1 kg chřestu, který očistíme, uvaříme a necháme okapat na cedníku. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, na dno nalijeme polovinu kyselé smetany (100 ml) posypeme polovinou na másle osmažené housky (30 g) a do ní vložíme všechen uvařený chřest. Povrch chřestu polijeme zbylou smetanou (100 ml) a posypeme sladkou mletou paprikou a přidáme druhou část na másle osmažené housky (30 g). Vložíme do předehřáté trouby (180°C) a během 15 minut zapečeme.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]