Zlaté cuketové kari z Indie - Golden Pumpkin Curry
(Linda McCartney: "World´s of Vegetarian Cooking", strana 95, Nakladatelství Little, Brown Company, 1998, indická kuchyně)
Cuketové kari - je vegetariánský výživný pokrm z tykve (cukety, dýně, patisonů), který se v Indii pojídá v kombinaci s rýži basmati a s teplým chlebem naan.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghee
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 velké cibule, na plátky
  • 4 stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 cm oddenku čerstvého zázvoru, oloupaný a nasekaný
  • 2 zelené chilli papričky, bez semínek a nasekané
  • 1 lžička prášku kardamomu
  • 450 g cukety (dýně, tykve, patisonu), oloupaná a zbavená semínek, na kostičky
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička nerafinovaného hnědého cukru
  • 150 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • čerstvé lístky koriandru nebo petrželky, nasekané.

    Postup přípravy:
  • Na středně velké pánvi rozehřejeme olej nebo ghee a asi 1 minutu restujeme na mírném ohni semínka hořčice.
  • Pak přidáme cibuli, česnek, zázvor, a chilli a restuje spolu asi 5 minut.
  • Přidáme kardamom a dobře zamícháme, pak dýni (patison), osolíme a vmícháme cukr.
  • Pomalu dusíme zakryté po dobu 10 minut za občasného míchání.
  • Přidáme vývar nebo vodu a pokračujeme ve vaření, dokud není dýně měkká, což trvá krátce - jen asi 5-10 minut.
  • Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]