Zapékané čekankové puky
("Prima vařečka" TV Prima, 1999)
Čekanka salátová - jsou výhonky mladých listů řepovitého kořene, zvané puky. Patří k lahůdkové zelenině. Před tepelnou úpravou ji zbavíme nevzhledných vnějších listů a dobře omyjeme. Pokud nemáme v oblibě nahořklou chuť (jinde právě oblíbenou), tak ji zmírníme tím, že nožem vyvrtáme hořkou část konce kořene nebo uřízneme asi 2 cm kořenného konce. Pak puk můžeme rozdělit na jednotlivé lístky; můžeme je natrhat, nakrájet apod, a pak třeba podusit a zapéci.
Suroviny:
  • 2 kg čekankových puků
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 citrón nebo limetka
  • 200 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • olivový olej

    Postup přípravy:
  • Čekankové puky rozkrojíme na polovinu.
  • V kastrolu rozehřejeme olej s citrónovou šťávou, vložíme čekankové puky a dusíme na mírném ohni.
  • Potom odřízneme spodní konce puků a čekanku vyrovnáme do vymazané zapékací misky.
  • Vše posypeme sýrem, muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou a zapečeme (180 °C až 200 °C).

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]