Květák po francouzsky dle Jaromira Trejbala (2x)

Smažený květák po pařížskuKvěták - se pěstoval na Kypru, odkud jej ze svých výprav přivezli Italové. Postupně se rozšířil do ostatních zemí. U nás asi bude nejoblíbenější zeleninou. Obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, "vitamin C a z minerálů především vápník, fosfor a draslík. Pro kuchyňskou úpravu používáme bílé pevné růžice s malými srostlými růžičkami. Jaromír Trejbal ve svých vzpomínkách uvádí, že tehdy již byly v evropských městech restaurace, kde na jídelním lístku měli výlučně zeleninová jídla a přitom tyto restaurace byly tak oblíbené, že byly denně plně obsazené. Když vařil po tři zimní sezóny v královské rezidenci belgického krále Alberta I. v Biarritz, získal zde velkou "zeleninovou" praxi. Král byl náruživým horolezcem a věřil, že pro tento druh sportu je nutno velmi často jíst zeleninu. Chtěl být pro své túry v Pyrenejích zdravý, silný a hlavně odolný. V jeho rezidenci se proto vařilo denně k obědu i k večeři pět nebo šest zeleninových pokrmů. Nejkvalinější zelenina se vozila ze Španělska a vůbec ta nejlepší byla z Kanárských ostrovů. Jaromír Trejbal ještě poskytuje radu: "K docílení perfektní chuti každého zeleninového pokrmu, je nutno již hotový dochutit zelenými bylinkami, např. zelenou petrželkou, natí ze šalotky, řeřichou, česnekovou natí, koprem, estragonem a pod.

Vařený květák po bretaňsku
(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie - příloha týdeníku "Naše rodina", Praha 1992, francouzská kuchyně)
Suroviny:
  • 300 g cibule, nakrájená najemno
  • 3 středně velké brambory, oloupané a překrájené
  • sůl
  • trochu mléka
  • 40 g másla
  • 4 malé květáky (nebo dva větší)
  • 40 g másla
  • 4 vařená vejce natvrdo, nasekaná
  • 60 g strouhanky

    Postup přípravy:
    Připrava cibulového bramborového pyré:
  • Na části másla zpěníme cibuli, přidáme brambory, sůl a zalijeme asi 250 ml vody.
  • Přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka (asi 30 minut).
  • Pak najemno brambory prolisujeme nebo umixujeme nebo šlehačem rozšleháme a zředíme trochou horkého mléka.
    Příprava květáku
  • Mezitím co se nám vařily brambory s cibulí, vložíme do slané vody vařit opraný květák a uvaříme jej tak, aby byl ještě na skus pevný (ne příliš doměkka).
    Příprava strouhankového posypu s vejci:
  • Na rozpuštěném másle osmahneme dorůžova strouhanku a přidáme k ní nadrobno nasekaná vejce.
    Podávání:
  • Okapaný květák rozdělíme na porce, zasypeme strouhankou s vejci.
  • Podáváme na talíři s cibulovou bramborovou kaší a se salátem z nějaké čerstvé zeleniny, nejlépe z hlavkového salátu.
    nahoru

    Smažený květák po pařížsku
    (Jaromír Trejbal, magazín pro zákazníky Albert, čís. 2, 2000, francouzská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 květák
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 4 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • šťáva z citrónu
  • pepř bílý
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Květákové růžičky oddělíme, propereme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka a scedíme.
  • Do mísy vložíme olej, petrželku, citrónovou šťávu, sůl i pepř a vše promícháme.
  • Růžičky květáku obalíme v této směsi.
  • Z bílků ušleháme pevný sníh, opatrně vmícháme žloutky, mouku a zamícháním připravíme hebké těstíčko.
  • Růžičky květáku obalujeme v těstíčku a usmažíme dozlatova.
  • Podáváme se šťouchanými brambory a s hlávkovým salátem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]