Pečená červená řepa s balsamikovým octem, majoránkou a česnekem
(Jamie Oliver:"Šéfkuchař bez čepice se vrací" str.216, Spektrum Grafik, a. s. Banská Bystrice, 2003)

Suroviny pro 4 porce:
  • 450 g očištěné čerstvé syrové řepy velikosti trochu menších tenisáků nebo golfových míčků
  • 10 stroužků česneku, neloupaný jen rozmáčknutý
  • 1 hrst čerstvé majoránky nebo oregána
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • 6 lžíc panenského olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 200°C.
  • Odmotáme asi 1 metr alobalu a přehneme ho napůl, aby byl dvojitý a případně se neprotrhl.
  • Pokud máme řepy větší velikosti než uvedeno, překrojíme je napůl, aby se nepekly moc dlouho, ale ookud možno raději je necháme vcelku.
  • Řepy položíme doprostřed rozprostřeného alobalu spolu s česnekem a majoránkou, hodně je posolíme a dochutíme mletým pepřem.
  • Pak přehneme strany alobalu nahoru a než alobal uzavřeme do balíčku, přilijeme dovnitř vinný ocet a olivový olej.
  • Náplň v alobalu pečlivě uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu doměkka.
  • Podáváme přímo v alobalovém balíčku například s bílou rybou nebo s kořeněným hovězím carpacciem, či jako součást antipasty v kombinaci s chutnými fazolkami, plátky šunky prosciutta a rajčatovými crostiny.

    Poznámky DDK:
    Listy červené řepy
    - každopádně nevyhazujeme, můžeme je použít místo špenátu, neboť jsou nesmírně chutné.

    Carpaccio - nejednoduší a nejoblíbenější pokrm téměř po celém světě. Vychlazené hovězí maso (svíčková nebo i rybí maso jako např. losos) nakrájené na velmi tenké plátky, rozložené úhledně na talíři, přelité trochou panenského olivového oleje, ozdobené citrónem, petrželkou. Před podáváním jsou plátky ochuceny pepřem a solí. Pokrm položíme doprostřed stolu, obklopíme čerstvým chlebem a sklenicemi vína a již se nemusíme o nic starat a jen si užívat posezení s přáteli. Maso většinou podáváme syrové, krvavé. Jamie však ve svém receptu napřed plátky trochu opeče, aby mělo křupavou kůrčičku. Svíčkovou nebo roštěnec v celku nejdříve pořádně vyválí na desce posypané tlučenou směsí koření. Jsou to: 1 lžíce koriandrových semínek, 1 hrst nadrobno nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu, sůl a čerstvě umletý pepř a špetka sušeného oregána. Maso obalené kořením pak asi pět minut opéká na mřížkované pánvi, až má lahodně křupavou kůrku. Maso nechá pět minut odpočinout, to aby se šťávy vystoupené při pečení k povrchu natáhly zpět do nitra pečínky (DDK - to děláme vždycky po upečení jakéhokoliv masa!!). Potom teprve maso nakrájí na co nejtenčí plátky a podává. Zkusíme to také tak?

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]