Chřest po německém způsobu
("My rádi jíme", pořad TV Nova, recept dle herce Jana Čenského, německá kuchyně)

Suroviny:
  • 8-10 ks chřestu čerstvého nebo z konservy
  • cukr
  • sůl
    Na omáčku:
  • kysaná smetana
  • šlehačka
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • kořeněná sůl

    Postup přípravy:
    Chřest povaříme během asi tak 10 minut v horké osolené a ocukrované vodě (chřest z konservy jen prohřejeme). Při loupání čerstvého chřestu dáme pozor na hlavičku, je zde hodně významných minerálních látek, proto ji neulomíme! Připravíme omáčku skoro podobnou bešamelu, ale mouku nedáváme stačí rozmíchat šlehačku do másla. Ochutíme majoránkou, pepřem, solí a česnekem.
    » Ivančický chřest dřív patřil k vyhlášeným pochoutkám a delikatesám, které si na svůj stůl nechávala posílat i rakouská císařovna Sissi. První sazenice chřestu se do Ivančic dostaly koncem 18. století z kláštera v Moravském Krumlově. Věhlas však místním bílým a zeleným výhonkům, zvaným též pazoušky, puky nebo prýty zajistil lékárník Anton Worell. Ten přijel do Ivančic roku 1826. Byl vnukem knížecího lékárníka v Moravském Krumlově, a tak mu bylo povoleno otevřít si v Ivančicích lékárnu. Podle zápisů v kronice to byl člověk velmi činný, podnikavý a dobře si uvědomil, že pěstování chřestu je výnosná záležitost. První svou chřestovnu založil právě v dnešní Chřestové ulici, protože v těch místech bývala vhodná lehká půda z naplavené spraše. Z Ivančického chřestu se stala luxusní pochoutka, a tak se z jihu Moravy dovážel až na vídeňský dvůr. Díky tomu také městečko zbohatlo. Chřest si oblíbila i rakouská císařovna Sissi, a dokonce poslala do Ivančic pochvalný dopis, že jí moc chutnal. Dokument je od té doby vystaven v Ivančickém muzeu. Sláva delikátní a dietní zeleniny trvala až do první světové války. Válečná situace však nutila rolníky pěstovat více vydatné plodiny, a tak chřestovny z okolí Ivančic pomalu mizely. Na Worellův obchod s pazoušky později navázal Václav Missbach. V 70. letech se pokusil pěstovaní chřestu v Ivančicích obnovit předseda místního JZD, který sám na své zahrádce chřest dodnes pěstuje. Poslední větší chřestovnu měla v Ivančicích na konci 70. let střední zemědělská škola. Jedinečnost a exkluzivitu místního pokladu určovaly jednak příznivé podmínky, jednak speciální technologie a postupy pěstování. Na Ivančicku se totiž chřest pěstoval pod hliněnými hrnci, nyní roste pod kopečky nahrnuté hlíny. V Ivančicích se proto každoročně konají dvoudenní slavnosti chřestu. V roce 2011 dne 20. května se konal již 17. ročník, a sem byla převezeno pro tuto příležitost 3,5 tun chřestů pro návštěvníky-labužníky. « (i Dnes.cz)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]