Chřest zapékaný se šunkou podle pražského způsobu - Asperges á la Pragoise
(Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně", str. 250, SZdN Praha, 1961, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 600 g vařeného chřestu
  • 6 větších plátků šunky
  • 250 ml sýrové omáčky "Sauce Mornay"
  • 30 g nastrouhané housky
  • 30 g nastrouhaného ementálu
  • 30 g másla
  • sůl
  • máslo (olej) na vymazání zapékací misky
    Na sýrovou omáčku "Sauce Mornay":
  • 500 ml bešamelové omáčky
  • 1 trojúhelníček taveného ementálu
  • 125 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 125 ml smetany nebo 50 g másla
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku a cayenského pepře

    Postup přípravy:
    Do každého plátku šunky zabalíme 3-4 tyčinky uvařeného chřestu. Závitky narovnáme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, přelijeme sýrovou omáčkou, posypeme strouhankou a strouhaným sýrem, trochu osolíme a pokapeme rozpuštěným máslem. Naplněnou misku v horké troubě (180°C) a asi během 20 minut zapečeme.
    Příprava sýrové omáčky:
    Sýr nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrolu, zalijeme mlékem a na mírném ohni rozpustíme. Přidáme bešamelovou omáčku, trochu osolíme a okořeníme, krátce povaříme a nakonec zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně nebo máslem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]