Zapečený lilek s bramborami, rajčaty a slaninou
(Míša Procházková, farářka z Říčan, květen 2007)
Následující recept - zaslala pravnučka Boženy Němcové a dnes farářka z Říčanech. Na faře se schází mládež a učí se tam i vařit. Je aktivní návštěvnicí stránek DDK a u nich vyzkoušené recepty pak jejich prostřednictvím prozrazuje nám. Napsala, že vyzkoušela několik variant s lilky a následující se jí zdá jako nejlepší . . . a údajně se po ní netloustne.
Suroviny na 4 porce:
  • 2 lilky, oloupané na asi 1 cm kolečka
  • 3 velké brambory, na asi 1 cm plátky (doporučují předem předvařit do poloměkka-DDK)
  • 500 g rajčat, na kolečka
  • 1 svazek zelené cibulky, nakrájená
  • 2 balíčky plátkového uzeného sýra nebo nastrouhaného jiného typu tvrdého sýra
  • 200 g anglické slaniny, na plátky (není nutná)
  • 3 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 4 lžíce mouky
  • olivový olej
  • provensálské bylinky
  • pepř a sůl
  • česnek v prášku nebo nasekané 4 stroužky česneku
  • rajský protlak nebo kečup
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Pekáč (22 x 35 cm) vymastíme olejem, dno vyložíme do poloměkka předvařenými plátky brambor a osolíme. Na brambory rozložíme druhou vrstvu z koleček lilku, osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem nebo nasekanými stroužky česneku.
  • Jako další vrstvu položíme anglickou slaninu, na to nasypeme zelenou jarní cibulku, pokapeme kečupem nebo protlakem a navrstvíme kolečka rajčat. Opět osolíme.
  • Jako poslední vrstvu položíme kolečka lilků, posypeme ji trochou pepře a trochou práškového česneku, provensalskými bylinkami a osolíme.
  • Vše zalijeme vejci rozšlehanými v mléku s moukou. Nahoru poklademe plátky sýra, přiklopíme druhým pekáčem stejných rozměrů (nebo zakryjeme alobalem - DDK) a pečeme v horké troubě (180°) po dobu 20 až 30 minut.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]