Artyčoky s holandskou omáčkou
(Ivan Vodochodský recept uvedl ke dni sv. Valentýna v radiu "Frekvence 1", únor 2003)

Suroviny:
  • 4 artyčoky
  • 1 citrón
  • sůl
  • 150 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 4 lžíce suchého bílého vína
  • bílý pepř
  • špetka cayenského pepře

    Postup přípravy:
    Artyčoky omyjeme a osušíme. Odřízneme tuhý stonek a odkrojíme konce tvrdých zákrovních listů a spodní listy. Řezné plochy potřeme rozkrojeným citrónem, ze kterého pak vymačkáme šťávu. Artyčoky vložíme do vody, přidáme dvě lžíce citrónové šťávy a sůl; vaříme 15 - 20 min. Rozpustíme máslo a necháme je trochu ochladit. Artyčoky po vyjmutí z vody necháme okapat, vložíme na nahřáté talíře a podáváme s holandskou omáčkou.
    Příprava holandské omáčky:
    Na vodní lázni ušleháme do pěny žloutky s bílým vínem, zbylou citrónovou šťávou, lžičkou soli, pepřem a cayenským pepřem. Vyjmeme z vodní lázně a do pěny po lžících vmícháme rozpuštěné, ale již trochu ochlazenéch máslo a šleháme na vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]