Čerkeský šašlik
(Alice Pinková: "Recepty ve znamení zvěrokruhu", str. 157, Prace Praha, 1989)
Šašlik (rusky шашлык, ukrajinsky шашлик) - je jistý druh kebabu většinou z marinovaného masa grilovaného na špízu, který je oblíben zejména ve státech bývalého Sovětského svazu, zejména v kavkazských republikách jako je Čerkesko, Gruzie, Arménie, Ázerbajdžán, Uzbekistán, a i v Rusku a na Ukrajině. Nejčastěji se šašlik skládá ze střídajících se kousků marinovaného masa a cibule. Ten čerkeský mimo jiné využívá směsi jater a špíz je prokládán zeleninou. Ačkoli bylo slovo „šašlik“ nejspíše převzato kozáky od krymských Tatarů už na počátku 16. století, nedostalo se toto jídlo do Moskvy dříve než koncem 19. století. Od této doby se však jeho obliba rozšířila velmi rychle; v roce 1910 už byl znám v Sankt Petěrburgu a do roku 1920 se stal běžným pokrmem ve všech městech Ruska. Nášium podmínkám přizpůsobený recept pochází z kuchyně Karačajevsko-čerkeské autonomní republiky Ruské federace. Oblast se nachází se na severních svazích Velkého Kavkazu. Na Kavkaze šašlik se připravuje i s ovocem na plochých jehlách ("šampury") a opéká se nad žhavým uhlím, nejlépe z břízy. Zdejší stacionární gril pro přípravu šašliku se nazývá "mangal". Opečený šašlik se podává s chuťově výraznými omáčkami, zelenými bylinkami, případně zrníčky granátového jablka. Karačajevsko-čerkeská republika sousedí na severu se Stavropolským krajem, na východě s Kabardsko-Balkarskem, na jihu s Gruzií a na západě s Krasnodarským krajem. Tyto kavkazské kuchyně jsou vzájemně silně ovlivněny a zřetelný je zde vliv turecké kuchyně. Název republiky pochází od hlavních etnických skupin, turkických Karačajců (Karačajly, doslova znamená "Lidé od Černého potoka") příbuzných Balkarů ze sousední Kabardino-balkarské republiky, kteří žili v oblasti od 13. století. Naproti tomu kavkazští Čerkesové přišli na toto území až v 19. století a po staletí sváděli nesmlouvavé boje s ruskými kozáky, kteří se oblast snažili podmanit. Součástí Ruského impéria se stala tato oblast od 17. století
ČerkesovéSuroviny pro jednu osobu:
  • 75 g drůbežích jater na hrubší kousky
  • 75 g telecích nebo vepřových jater, na hrubší kousky
  • 2 rajčata na čtvrtky manší na poloviny
  • 75 g žampiónů vcelku
  • 50 g prorostlé slaniny na tenké proužky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl podle potřeby na dochucení
  • olej vhodný na grilování
    Postup přípravy:
  • Játra očistíme a nakrájíme spolu s ostatními surovinami.
  • Suroviny střídavě navlékáme na špíz (dřevěný špíz předem namočíme).
  • Opepříme čerstvě mletým pepřem a lehce potřeme olejem.
  • Krátce po obou stranách grilujeme, případně pak ochutíme solí.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]